latinica  ћирилица
15/02/2018 |  10:35 | Autor: RTRS

Inspektorat Srpske: Uskladiti poslovanje sa novim pravilnicima o hrani

Inspektorat Republike Srpske poziva privredne subjekte u poslovanju sa hranom da usklade djelatnost sa novim pravilnicima koji regulišu uslove koje treba da ispunjava hrana namijenjena za posebne prehrambene potrebe, kako bi mogla biti prometovana na tržištu Srpske.
Inspektorat Republike Srpske -
Inspektorat Republike Srpske

Iz Inspektorata navode da set novih pravilnika stupa na snagu u ovom mjesecu, te da su podzakonski akti doneseni s ciljem preciznijeg uređenja ove materije, postizanja adekvatnog nivoa zaštite zdravlja, te interesa potrošača i proizvođača, kao i efikasnog funkcionisanja tržišta.

Ovim aktima definisano je da privredni subjekti, prije stavljanja hrane za posebne prehrambene potrebe, dodataka ishrani i hrane obogaćene nutritijentima na tržište Srpske, podnose Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite zahtjev za upis u propisane registre.

"U skladu sa procedurama, uz zahtjev je potrebno, između ostalog, priložiti i stručno mišljenje i analitički izvještaj Instituta za javno zdravstvo Srpske", naglašavaju iz Inspektorata.

Među novim pravilnicima su i onaj o postupku i uslovima upisa i brisanja, sadržaju i načinu vođenja registra hrane za posebne prehrambene potrebe, registra dodatka ishrani i registra hrane obogaćene nutrijentima, pravilnik o hrani obogaćenoj nutrijentima, te pravilnik o hrani pogodnoj za lica netolerantna na gluten.

Novi su i pravilnici o hrani namijenjenoj za upotrebu u energetski ograničenoj ishrani za smanjenje tjelesne mase, kao i o dodacima ishrani i pravilnik o hrani za medicinske potrebe.

Izvor: SRNA