latinica  ћирилица
15/02/2018 |  10:50 | Autor: RTRS

Vulin: Srpski tenkovi nisu pokrenuti ka Kosovu

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin demantovao je tvrdnje prištinskih medija da su srpski tenkovi krenuli ka Kosovu i Metohiji, te istakao da nikome na Kosovu ne bi savjetovao da podiže tenzije i da se igra s mirom i bezbjednošću Srba.
Aleksandar Vulin - Foto: SRNA
Aleksandar VulinFoto: SRNA

"Srbija nije pokretala svoju vojsku jer Srbija poštuje Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN, što se često ne može reći za međunarodnu zajednicu, a posebno za vlasti u Prištini", rekao je Vulin.

On je za "Sputnjik" napomenuo da je nasilje na Kosovu i Metohiji i prije i poslije 1999. godine dolazilo samo od albanskih terorista, a tako je i sada.

"Mir i bezbednost na Balkanu su interes Srbije, očekujemo od svih ostalih aktera regionalne politike da to razumeju i da se tako ponašaju", kaže Vulin.

Vulin je rekao da besmislene laži o srpskim tenkovima ne zaslužuju komentar, ali da mora biti raskrinkana namjera takvih informacija da se o Srbiji govori kao zemlji koja izaziva sukobe i ratove.

Prištinski sajt "Zeri" juče je objavio da Srbija šalje tenkove na administrativnu liniju sa Kosovom i Metohijom, što je izazvalo paniku među kosovskim Albancima. Priložen je i video-snimak srpskih tenkova koji se navodno kreću od Preševa do prelaza u selu Mučibaba, na granici sa Gnjilanom.

U Vojsci Srbije za "Sputnjik" su demantovali tu informaciju, koja je aktivirala medijsku "bombu" u regionu.

Tenkovi Vojske Srbije jesu pokrenuti, ali ne zbog predstojeće godišnjice takozvane nezavisnosti Kosova i Metohije, već zbog prikaza naoružanja u većim gradovima Srbije.

Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije nizom manifestacija obilježavaju Sretenje - Dan državnosti Srbije, koji se proslavlja u znak sjećanja na Sretenje 1804. godine, kada je podignut Prvi srpski ustanak i počelo oslobođenje od Turaka, i isti datum 1835. godine, kada je donesen prvi Ustav Srbije.

Uoči praznika, pripadnici Vojske Srbije organizovali su u Subotici, Јagodini, Boru, Petrovcu na Mlavi, Loznici, Užicu, Paraćinu i Prijepolju taktičko-tehničke zborove na kojima je građanima prikazan dio naoružanja i vojne opreme, koja uključuje i tenkove.

Izvor: SRNA