latinica  ћирилица
15/02/2018 |  14:22 ⇒ 17:00 | Autor: RTRS

Zbog posjedovanja i prodaje oružja i droge u Bijeljini uhapšena četiri lica (FOTO)

U sklopu akcije "Kurir" u Bijeljini je slobode lišeno više lica.
Akcija Kurir - oružje i municija -
Akcija Kurir - oružje i municija

Policijski službenici Uprave za terorizam i ekstremiizam MUP-a Srpske u saradnji sa policijskim službenicima PU Bijeljina, a pod nadzorom Tužilaštva BiH i Okružnog javnog tužilaštva Bijeljina, proveli su akciju kodnog naziva "Kurir" u sklopu koje je lišeno slobode četiri lica, zbog sumnje da su izvršili krivična djela "nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili ekslpozivnih naprava".

Kako saznaje RTRS, između ostalih, uhapšeni su Radoslav Božić i Slaviša Kurtuma.

Prilikom pretresa na više lokacija u Bijeljini pronađena je i oduzeta veća količina naoružanja i municije, određena količina nedozvoljene opojne droge, kao i drugi predmeti.

Zaplijenjeno naoružanje

Naime, policijski službenici MUP Republike Srpske, Uprave za borbu protiv terorizma i ekstremizma, te policijski službenici SKP PU Bijeljina, Odjeljenja za organizovani kriminalitet i droge su na osnovu ranije prikupljenih informacija i saznanja došli do podataka da se osumnjičena lica bave izvršenjem krivičnih djela, koja im se stavljaju na teret.

Sumnja da je Kurtuma počinio krivično djelo na taj način što je u predhodnom vremenskom periodu, posljednjih šest mjeseci organizovao veći broj lica i to Mlađu Savića, Borka Lopatića i druga lica radi nabavke veće količine lijekova-koji se nalaze na listi zabranjenih psihotropnih supstanci (ksalol, ksanah, bromazepan, tramadol, leksaurin i dr.) čiju prodaju je organizovao na području Srpske i BiH, a koji su pronađeni dana 14. februara 2018. godine, prilikom pretresanja stana i drugih prostorija, jedan manji dio kod lica Kurtume  i Lopatića, a veći dio kod Savića iz Bijeljine.

Takođe, nezvanično se saznaje da je Kurtuma sa Radosavom Božić, vršio nabavku i prodaju oružja i eksplozivnih materija, te vojne opreme, koja je pronađena, takođe dana 14. januara 2018.godine, prilikom pretresanja porodične kuće drugoosumnjičenog.

Policijski službenici su izvršili pretresanje stana i drugih prostorija kod Slaviše Kurtumnj, Radosava Božića, Borka Lopatića iz Bijeljine i Mlađe Savića takođe iz Bijeljine.

Prilikom pretresanja stana i drugih prostorija kod Kurtume je pronađeno i oduzeto 50 tableta Tramadol, različite gramaže, sedam nosača SIM kartica, sedam mobilnih telefona različitih marki i 490 tableta paracetamol alkaloid.

Nezvanično saznajemo da su kod Radoslava Božića, nakon izvršenog pretresanja stana i drugih prostorija pronađena dva mobilna telefona sa SIM karticama, 5.248 komada pištoljske i puščane municije različitog kalibra, 34 šanžera-okvira za puščanu municiju, jedna cijev od puškomitraljeza, jedan optički nišan, tri komada minsko eksplozivna sredstva tzv-paštete, osam upaljača za potezne mine, osam lovačkih pušaka i dva pištolja za koje posjeduje oružne listove.

Takođe, prilikom izvršenog pretresanja stana i drugih prostorija kod Borka Lopatića, pronađen je jedan pištolj sa pripadajućim okvirom i pištoljskim mecima, 103 komada različitih tableta sedativa, četiri mobilnia telefona.

Prilikom pretresanja kuće Mlađe Savića pronađeni sledeći predmeti: biljna materija, koja svojim morfološkim karakteristikama asocira na opojnu drogu marihuanu mase 6,5 grama, četiri mobilna telefona, dva laptopa, preko 280 tableta i 200 bočica i različite ambalaže za pakovanje tableta. Pronađeno je 500 evra, dva laptopa, notesi sa različitim zapisima, 5.000 različitih tableta.