latinica  ћирилица
15/02/2018 |  14:25 ⇒ 15:42 | Autor: RTRS

Večernji list - Imenovanje novih generala zavisi od pozicije ambasadora

Iako je službeno predložena kao tačka dnevnog reda današnje sjednice Predsjedništva BiH, do posljednjeg trenutka juče nije se znalo hoće li se danas donijeti odluka o imenovanju novog Generalskog kora Oružanih snaga BiH, na šta se čeka već mjesecima.
Večernji list (ilustracija) -
Večernji list (ilustracija)

Naime, kako saznaje Večernjak, tačka o imenovanju novih generala, koja će ujedno označiti i odlazak dijela njih u penziju, pripremljena je, ali u ovaj politički i trgovinski dogovor uplelo se i pitanje imenovanja jednog ambasadora. Prema saznanjima ovog lista, odobrenje za donošenje ove odluke sada uslovljava srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, kako bi se proveo njegov raniji dogovor s bošnjačkim kolegom Bakirom Izetbegovićem o imenovanju novog ambasadora BiH u Ljubljani.

Isti omjer

Naime, Ivanić je pozvao Izetbegovića da ispuni obećanje o toj diplomatskoj poziciji, što nikako da uslijedi. I dok je bilo spora i o tome koliko će ko imati generala u novom sazivu Generalskog kora Oružanih snaga, ipak su otklonjene nedoumice te će i dalje najviše generala imati bošnjačka strana. Od trinaest aktivnih generala u vođstvu OS BiH, petorica će biti Bošnjaci, a po četvoricu će imati Hrvati, odnosno Srbi. Od sadašnjeg sastava kojem je na čelu general-pukovnik Anto Јeleč, produžiće se mandat osmorici generala, dok će biti imenovano pet novih generala koji će naslijediti one koji po sili zakona moraju u penziju. Riječ je o pozicijama načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH i njegova dva zamjenika, zatim komandant Operativne komande OS BiH i njegova dva zamjenika, komandanta Komande za podršku Oružanih snaga BiH i njegova dva zamjenika, tri komndanta pješadijskih brigada i poziciji generalnog inspektora.

Rotacija na vrhu

Prema rotaciji, na čelo Oružanih snaga BiH sada dolazi bošnjački predstavnik, a po svemu sudeći, biće to Senad Mašović. Ovaj general-major do sada je bio na poziciji zamjenika načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH. Njemu je Republika Hrvatska odbila zahtjev za školovanje u visokom vojnoj akademiji jer je utvrđeno kako je za vrijeme rata bio komandant jedne od brigada te čak i načelnik štaba zloglasne 7. muslimanske brigade u kojoj su ratovali i mudžahedini, te brojni strani ratnici poznati po mnogim zločinima nad Hrvatima u BiH. Mašović je napredovao u vojnoj službi prije desetak godina uz podršku tadašnjeg bošnjačkog vođstva, te kada je ministar odbrane BiH bio Selmo Cikotić, kojeg hrvatska strana sumnjiči za brojne zločine u Bugojnu.