latinica  ћирилица
15/02/2018 |  15:00 ⇒ 15:12 | Autor: RTRS

Predsjednik Srpske čestitao rođendan profesorki Avramov

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uputio je čestitku profesorki Smilji Avramov povodom njenog stotog rođendana.
Palata predsjednika Republike Srpske - Foto: RTRS
Palata predsjednika Republike SrpskeFoto: RTRS

"Veliko mi je zadovoljstvo da Vam uputim iskrene čestitke povodom rođendana i poželim dobro zdravlje, sreću i uspjeh. Neka Vam ovaj poseban dan bude ispunjen radošću i da ga provedete u dobrom raspoloženju sa svojim najbližim. Srdačno Vas pozdravljam i od srca želim svako dobro", navodi se u čestitki predsjednika Srpske.

Smilja Avramov je rođena 15. febraura 1918. godine u Pakracu. Diplomirala je na Pravnom fakultetu u Zagrebu 1947. godine, a doktorirala na Pravnom fakultetu u Beogradu 1950. godine.

Usavršavala se i u Londonu, kao i na američkim univerzitetima Harvard i Kolumbija.

Kao redovni profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu radila je u periodu od 1948. do 1985. godine, a po pozivu je predavala na vodećim univerzitetima širom Azije, Evrope i Amerike.

Godinama je bila predsjednik Svjetskog udruženja za međunarodno pravo, predsjednik Svjetske konfederacije za mir i razoružanje, član Izvršnog odbora Udruženja pravnika svijeta za borbu protiv nuklearnog naoružanja, član Odbora za istraživanje ratnih zločina počinjenih u Vijetamu. Osnivač je Odbora za zaštitu srpskog naroda od Haškog tribunala.

Izvor: SRNA