latinica  ћирилица
15/02/2018 |  15:40 ⇒ 15:42 | Autor: RTRS

Evrointegracija Balkana i dalje sporno pitanje u EU

Države Evropske unije iskazale su danas duboko podijeljene stavove u vezi sa planom o članstvu balkanskih država u evropskom bloku, a pojedine zemlje upozorile su da bi Rusija mogla da iskoristi situaciju ako se proces prijema ne ubrza.
EU (Foto:Flickr/ www.GlynLowe.com) -
EU (Foto:Flickr/ www.GlynLowe.com)

Bugarski premijer Bojko Borisov upozorio je da je "sad ili nikad" za širenje EU na području Balkana. On je dodao da Kina, Rusija i Turska ve' imaju planove za ovaj region.

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto izjavio je da je cilj za 2025. godinu postavljen "veoma daleko" za Crnu Goru i Srbiju i ponovio upozorenje Borisova da spoljni igrači stupaju u akciju.

"Očigledno je da SAD imaju srategiju za zapadni Balkan, Rusija ima strategiju za zapadni Balkan, Turska ima strategiju za zapadni Balkan - samo je EU ekstremno spora", rekao je mađarski zvaničnik.

S druge strane šef slovenačke diplomatije Karl Erjavec rekao je da "nije realno" razmišljanje da će Srbija i Crna Gora biti spremne za članstvo do 2025. godine

Ministri spoljnih poslova zemalja EU razgovaraju danas o strategiji za Balkan u Sofiji, a nacionalni lideri će formalno usvojiti plan na specijalnom samitu u Sofiji u maju. Unija je prošle sedmice objavila novu strategiju za taj region, sa mogućnošću da neke države budu primljene do 2025. godine, uz insistiranje da prvo moraju da riješe granične sporove.

Izvor: SRNA