latinica  ћирилица
15/02/2018 |  15:59 ⇒ 19:21 | Autor: RTRS

Trebinje: Polemike o radu Fonda solidarnosti (VIDEO)

U Trebinju je danas održana prva sjednica lokalne skupštine u 2018. godini. Odbornici su raspravljali o čak 29 tačaka, a dosta polemike izazvao je Izvještaj o radu Fonda solidarnosti grada Trebinja za prethodnu godinu.
SO Trebinje - Foto: RTRS
SO TrebinjeFoto: RTRS

Izvještaj je dobio potrebnu većinu odborničkih glasova i za gradsku vlast- osnivača, Fond je ispunio očekivanja u prvoj godini rada.

Opozicija je imala niz zamjerki, od toga da je dokument štur i površno napisan, do onih o netransparentnosti isplata i malom procentu ostvarenja planiranih uplata.

U Fond se u 2017. godini slilo 567.000 KM, zahavljujući uplatama 125 privrednih subjekata. Tim novcem finansirano je više socijalnih i programa podrške porodici, zapošljavanju i obrazovanju. To što je više od pola miliona KM plasirano za ta davanja, za vladajuće više je nego dovoljan pokazatelj da je Fond ispunio cilj.

- Zahvaljujući Fondu izvršene su uštede u budžetu grada i omogućeno da se plati rata kredita naslijeđenog od prethodne vlasti - rekao je gradonačelnik Luka Petrović.

Trebinjska opozicija bila je protiv osnivanja Fonda, a nisu podržali ni Izvještaj o radu za prvu godinu postojanja. Pitaju se kako će Fond opstati, ako je dosad od registrovana 224 privredna subjekta, 124 uplatilo neki iznos, od predloženih 0,5 odsto od ukupnog godišnjeg prometa.

- PDP je bio protiv osnivanja tog fonda, jer nije uvažen naš prijedlog da u Fond ide 0,5 odsto iz dobiti, a ne iz ukupnog prometa, jer namo koliko je privrednicima danas teško i kakvu muku muče da stvore profit - kaže Ljubiša Krunić, odbornik ove partije.

Zamjerke su iznesene i na transparentnost ipslata.

- Potrebno je taksativno navesti koliko, kad i kome je upalćeno novca, a ove zbirne stavke što smo dobili ostavljaju prostor za malverzacije - smatra SDS-ov odbornik Vidomir Begenišić.

Sva dokumentacija o ispaltama stalno je dostupna privrednicima koji su uplatili novac, odgovaraju iz Fonda. Podaci o uplatama navedeni su u procentima kako bi se, tvrde, zaštitili podaci o prihodima privrednih subjekata.

Mirko Ćurić iz UO Fonda tvrdi da opozicija bez ikakve argmentacije osporava rad Fonda.

Fond posluje na principu dobrovoljnosti uplata privrednih subjekata. Osnivači pojašnjavaju da uplate javnih preduzeća nisu nezakonite, jer su ta sredstva planirana u godišnjim programima rada i izvučena iz dobiti tih preduzeća. Iako su naknade za Fond solidarnosti još predmet sudskog spora, u gradskoj upravi se nadaju pozitivnom ishodu i sigurnom radu i naredne tri godine.