latinica  ћирилица
20/02/2018 |  12:08 ⇒ 21/02/2018 | 07:35 | Autor: RTRS

Uskoro u Banjaluci NATO vježba sa osiromašenim uranijumom? (FOTO/VIDEO)

Ministarstvo odbrane BiH, Zajednički štab Oružanih snaga BiH i Kancelarija za odbrambenu saradnju američke Ambasade BiH uskoro bi u Banjaluci trebalo da organizuju NATO vježbu sa avionskom eskadrilom i osiromašenim uranijumom, navodi se u službenim dokumentima Ministarstva odbrane BiH koji su u posjedu portala Dnevnik.ba.
Poligon Manjača (Foto: mod.gov.ba) -
Poligon Manjača (Foto: mod.gov.ba)

Isti izvor navodi da je sve dogovoreno na sastanku s general-majorom DŽonom Gronskim, zamjenikom komandanta Komande američkih kopnenih snaga za Evropu.

NATO vježba trebalo bi da bude realizovana kroz dvije faze - prva je teorijska obuka vojnika Oružanih snaga BiH i trajala bi od februara pa do kraja ove godine, a druga gađanje eskadrile aviona A10 na poligonu Manjača, koja bi bila održana 2019.

Avion A-10 sadrži top od 30 milimetara "Vulkan" s municijom, odnosno, nekom vrstom osiromašenog uranijuma, navodi se u tekstu.

Učesnici vježbe bili bi vojnici NATO-a, njih 400, locirani u kasarni "Kozara" u Banjaluci, kao i eskadrila od 10 aviona što američkih što litvanskih, lociranih na aerodromu Mahovljani u Republici Srpskoj.

Ranije su Ministarstvo odbrane BiH, Zajednički štab Oružanih snaga BiH i Kancelarija za odbrambenu saradnju pri Amabasadi SAD u Sarajevu organizovali sastanak povodom ovih aktivnosti.

Sastanku su prisustvovali i srpski generali iz Oružanih snaga BiH Mirko Tepšić, Dragan Vuković, zamjenik ministra odbrane BiH Boris Јerinić i savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Zoran Đerić, navodi portal Dnevnik.ba.

Dokumenti u posjedu ovog portala dokazuju da su srpski predstavnici /Savez za promjene/ u Ministarstvu odbrane BiH i Oružanih snaga BiH bili saglasni sa izvođenjem NATO vježbe na području Republike Srpske, a pukovnik Planičić je zbog neslaganja izvođenja vježbe odstranjen do daljeg angažmana.

Portal navodi da su "inače, od SAD, navodno, do sada nagrađeni upravo generali Vuković i Tepšić - Vuković na dužnost u Austriju, a Tepšić na dužnost u SAD".

General Anto Јeleč, donedavni načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH, tražio je pojedine informacije o izvođenju ove NATO vježbe u Banjaluci, odnosno, o tome kakva će se municija koristiti, sadrži li osiromašeni uranijum, bijeli fosfor i napalm zbog mogućnosti izazivanja požara, koje bi se lokacije, odnosno, poligone i strelišta tražili.

Јeleč, je između ostaloga, naveo i da je potrebno izvršiti medijsku pripremu stanovništva u zoni izvođenja vježbe zbog mogućnosti da lokalna zajednica bude sprečavala izvođenje NATO vježbe.

Đerić: Niko iz Ivanićevog kabineta nije prisustvovao sastanku

Savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Zoran Đerić tvrdi da ni on, niti bilo ko iz kabineta člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladena Ivanića nije prisustvovao sastanku na kojem je dogovarana NATO vježba u Banjaluci sa avionskom eskadrilom i osiromašenim uranijumom.

"Nismo znali ni da rade pripreme za tu vježbu", rekao je Đerić i dodao da je to "notorna glupost koja će završiti na sudu".

General Vuković: Јoš nije postignut dogovor o vježbi u Banjaluci

Organizovanje vojne vježbe na Manjači, nadomak Banjaluke, još nije dogovoreno, i te aktivnosti još traju. Ne zna se ni ko bi bio od vojnika, ni ko bi gađao, ni čime i gađao.

Ovo je izjavio general Oružanih snaga BiH Dragan Vuković, na pitanje o navodnom dogovoru koji je bh. strana postigla sa američkom, a u vezi sa organiziranjem vojne vježbe na Manjači na kojoj bi se gađalo i osiromašenim uranijumom!

Vuković je rekao da nikada nije prisustvovo jednom takvom sastanku, te da je ovo što nam je rekao sve što zna.

Јerinić: Vježba sa osiromašenim uranijomom laž

Laž je da bi to bila bilo kakva vježba sa osiromašenim uranijumom, rekao je za Boris Јerinić, zamjenik ministra odbrane BiH, na pitanje o predstojećim vježbama pripadnika OS BiH i NATO trupa na vojnom poligonu na Manjači, koja je već podigla dosta bure u javnosti.

Јerinić je istakao da on tom sastanku nije prisustvovao, ali da je, raspitujući se naknadno, saznao kako jedna takva vježba uopše nije dogovorena.

Parlamentarci ne znaju ništa o vojnoj vježbi u Banjaluci

Nakon pojave informacije da NATO planira na području Republke Srpske izvesti vježbu koja u kojoj će koristiti i osiromašeni uranijum, u Parlamentu BiH niko od poslanika, ali i kolegija Predstavničkog doma BiH nije imao informaciju o tome.

Staša Košarac, poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu BiH, govoreći o mogućoj NATO vježbi u Banjaluci sa osiromašenim uranijumom, je kazao da nije vidio taj dokument ali da je, ako je tako, to užasno, prije svega, sa aspekta zdravlja ljudi.

"Mi smo svjedoci posljedica NATO bombardovanja u BiH i zdravlju ljudi. Imamo svoj politički stav kada je u pitanju NATO bombordavovanje i NATO integracije. Što je veoma užasno ukoliko su u donošenju takve odluke učestvovali ljudi iz 'Saveza za promjene', jer i oni participiraju u radu tog ministarstva", kazao je Košarac.

Komentarišući najavu zajedničke vježbe NATO-a i EUFOR-a na području Krajine gdje će biti upotrebljavan i osiromašeni uranijum, Borjana Krišto, predsjedavajuća Predstavničkog doma BiH, je kazala da takvih informacija nema i jedino raspolaže informacijama koje dobije kao član Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost.

Na pitanje da li ima osnova za krivičnu odgovornost u onim institucijama koje su dobile mišljenje sa rezervom da će o tome svoj stav dati institucije koje su za to nadležne.

"Mislim da bi bilo smisla da smo ove izvještaje razmatrali nakon roka u kome smo vidjeli da li su institucije napravile iskorak i šta treba popraviti da bi se poštovale procedure. Rasprava o ovim revizorskim izvještajima je dobrodošla da se vidi šta se može učiniti", rekla je Krišto.

Šefik DŽaferović zamjenik predsjedavjaućeg Predstanvičkog doma BiH, rekao je da nema infromaciju i ne može dati odgovor o eventualnoj NATO vježbi, ali da može uopšteno reći da ne odobrava ništa što šteti zdravlju građana BiH.

Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH, rekao je da nema informacije o vojnoj vježbi NATO-a u Krajini.

Izvor: Agencije

Nato vježba u Banjaluci
Foto: RTRS

Nato vježba u Banjaluci
Foto: RTRS

Nato vježba u Banjaluci
Foto: RTRS

Nato vježba u Banjaluci
Foto: RTRS

Nato vježba u Banjaluci
Foto: RTRS

Nato vježba u Banjaluci
Foto: RTRS

Nato vježba u Banjaluci
Foto: RTRS

Nato vježba u Banjaluci
Foto: RTRS