latinica  ћирилица
21/02/2018 |  15:22 ⇒ 18:52 | Autor: RTRS

Ozimi usjevi u Semberiji u odličnom stanju (VIDEO)

Ozimi usjevi u Semberiji su u odličnom stanju. Blaga zima pogodovala je razvoju žitarica. Pšenica je u fazi bokorenja, ima dobro razvijen korjenov sistem i ukoliko dođe do većeg zahlađenja može da podnese i do -17 stepeni, bez snježnog pokrivača.
Usjevi pod snijegom - Foto: RTRS
Usjevi pod snijegomFoto: RTRS

Iako je visina snijega u Semberiji samo 2-3 centimetra , dobro je došao ozimim usjevima. Popraviće vlažnost zemljišta u kojem je uočljiv nedostatak vlage.

"Јoš nam treba mnogo zimske vlage. Ove padavine su zaista zanemarljive, proljeće dolazi. a vlage u zemlji će trebati za sjetvu i kukuruza i drugih usjeva", ističe Milenko Nikolić, poljoprivrednik iz Amajlija.

Krajem februara semberski ratari planiraju da obave i prihranu pšenice azotnim đubrivom. Ova agrotehnička mjera je neophodna za dobar prinos. Agronomi savjetuju ratare da prihranu pšenice obave kada se vrijeme stabilizuje i temperature budu iznad pet stepeni.

"Što se tiče razvoja bolesti, one se češće razvijaju kada imamo povećanu vlažnost vazduha i više temperature. Kada su temperature u padu ne bi trebalo da dođe do pojave bolesti, a nakon tog perioda ćemo vidjeti jer sve zavisi od vremenskih uslova", kaže inženjer poljoprivrede Radmila Nešković.

Stručnjaci podsjećaju poljoprivrednike da obiđu usjeve, jer toplo vrijeme pogoduje i pojavi štetočina.