latinica  ћирилица
21/02/2018 |  20:46 ⇒ 22/02/2018 | 08:09 | Autor: RTRS

Da li je Mirko Šarović uslovljen prenosom nadležnosti u gasnom sektoru? (VIDEO)

U fokusu današnjeg zasjedanja Narodne skupštine republike Srpske bila je i rasprava o Prijedlogu zakona o gasu.
Narodna skupština Republike Srpske - Foto: RTRS
Narodna skupština Republike SrpskeFoto: RTRS

Osim što bi novi zakon trebalo da doprinese povećanju standarda usluga, konkurentnosti na tržištu prirodnog gasa i povoljnijem snabdijevanju krajnjih kupaca, njegovo donošenje u skladu je sa evropskim direktivama, poručuju iz resornog ministarstva.

Pomoćnik ministra energetike Republike Srpske Milenko Todorović izjavio je da se Prijedlogom zakona o gasu regulišu uslovi za redovno, kvalitetno i sigurno snabdijevanje kupaca prirodnim gasom.

"S obzirom na obaveze koje proističu iz Ugovora o osnivanju energetske zajednice, kao i iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, materija koju uređuje ovaj zakon usklađena je i sa odgovarajućim direktivama EU", dodao je Todorović.

Da li su zahtjevi Evropske energetske zajednice ujedno i uvod u ukidanje entitetskih regulatora i uvođenje jednog na bh nivou, pitali su iz Kluba SNSD-a.

Poslanik SNSD-a Vanja Bajić upitao je da li je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović dobio podršku stranaca da se kandiduje na jednu od dvije izborne funkcije na narednim izborima u BiH u zamjenu za podršku prenošenju nadležnosti za gasni sektor na nivo BiH.

On je podsjetio na izjavu generalnog sekretara Energetske zajednice EU Јaneza Kopača da će BiH imati dodatne sankcije u energetskoj oblasti, koje će zaboljeti entitete, jer oni opstruišu donošenje zakonske regulative o gasu.

Bajić je rekao da je Kopač vršio pritisak da se nadležnost za gas prenese na nivo BiH i da je o tome najviše razgovarao sa Šarovićem.

"Da li je to uslov da bi ministar Šarović dobio podršku stranaca? Mislim da se sve vrti oko toga", rekao je Bajić.

On je istakao da je, zbog sankcija Energetske zajednice, blokirano 100 miliona evra investicija u oblasti energetike u BiH, te da je za to najodgovornija Federacija BiH.

Iz opozicije oštro demantuju takve navode, rekavši da u Parlamentarnu skupštinu BiH nije bio upućivan nikakav prijedlog zakona o gasu, ni u jednoj formi i da neće biti donesen bez saglasnosti Srpske.

Ipak, pritisaka je bilo i još ih ima, poručili su i poslanici, ali i iz Vlade RS, posebno od strane direktora Evropske energetske zajednice, Јaneza Kopača.

Poslanik NDP-a Dragan Čavić rekao je da gas ima veliku ulogu u geostrateškim aktivnostima, navodeći kao primjer da su projekti "Јužni tok" i "Turski tok" propali zbog pritiska SAD na Bugarsku i Grčku kroz koju je trebalo da ti gasovodi prolaze.

"Kad sve pogledamo, jedna mala zemlja BiH i u njoj mali akteri kao što su Republika Srpska i Federacija BiH, nalaze se pod otvorenim pritiskom Energetske zajednice. Kopač vrši snažan pritisak da se donese jedinstven zakon", naveo je Čavić.

Prema njegovim riječima, u Parlamentarnu skupštinu nije uopšte bio upućivan nikakav prijedlog zakona o gasu, ni u jendoj formi i neće biti donesen dok ne bude saglasnosti iz Srpske.

Iz resornog ministarstva su poručili da je istina da je FbiH odbila ovakav zakon, da Kopač konstantno vrši pritiske i da je procedura u toku. Dodaju i da, donošenjem ovog zakona, Srpska ispunjava uslove energetske zajednice i da nije mogla čekati da Zakon bude donesen i na bh nivou, ali zbog toga ne bi trebalo da bude posljedica.

Sudeći po diskusijama, zakon će dobiti podršku većine poslanika, i vlasti, i opozicije.

NSRS danas je raspravljala i o Prijedlogu zakona o srednjem vaspitanju i obrazovanju i Prijedlogu zakona o stranim ulaganjima.