latinica  ћирилица
22/02/2018 |  10:13 ⇒ 23/02/2018 | 07:40 | Autor: RTRS

Mozaik u Hramu Svetog Save - simbol bratstva Srba i Rusa (FOTO/VIDEO)

Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovali su prezentaciji mozaika glavne kupole Hrama Svetog Save u Beogradu.
Patrijarh Irinej i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik (foto:RTRS/Draga Grubić - Foto: RTRS
Patrijarh Irinej i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik (foto:RTRS/Draga GrubićFoto: RTRS

Predsjenik Srbije ocenio da je taj hram kuća za sve i još jedan od simbola bratstva Srba i Rusa.

"Na nama je da završimo ovaj hram", rekao je Vučić i ukazao da je Hram na Vračaru "kuća za sve" i još jedan od simbola bratstva Srba i Rusa, ali i da u tom hramu treba da bude jak korijen, otporan na sve oluje, prijateljstva sa Rusijom.

Prezentaciji su prisustvovali i Njegova svetost patrijarh srpski Irinej, ruski mitropolit volokolamski Ilarion, ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić i generalni direktor kompanije "Gaspromnjeft" Aleksandar Djukov.

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije uručio je, mimo protokola, Lavrovu knjigu "Novo kosovsko raspeće", na ruskom jeziku.

"To je poklon u znak blagodarnosti za njegov, a samim tim i jasan stav Rusije prema pitanju Kosova i Metohije", rekao je mitropolit Amfilohije, koji je autor knjige.

 

- Čini mi se posebno važnim da se takvo jedinstvo ispoljava u momentu kada Ruska pravoslavna crkva i Srpska pravoslavna crkva prolaze ispit čvrstine. Svi vidimo pokušaje da se crkve uvuku u političke igre kao u Ukrajini, Crnoj Gori ili u Makedoniji - istakao je Sergej Lavrov, ministar spoljnih poslova Rusije.

Mozaik na kupoli Hrama Svetog Save završen je i na visini od 65 metara predstavlja Hrista u činu vaznesenja na nebo.

Riječ je o jednom od najvećih projekata mozaičkog ukrašavanja u svijetu.

Ukras, težak 40 tona, sačinjen je u Moskvi, pravljen godinu dana, a potom prevezen u Beograd. Djelo je devedeset ruskih umjetnika predvođenih čuvenim Nikolajem Muhinom.

Izradu je finansirala ruska firma "Gaspromnjeft" sa četiri miliona evra.

Јedan od voditelja programa i prezentacije u Hramu bio je srpski glumac Miloš Biković, popularan u Rusiji.

Dodik: Srpska će pomoći u završetku radova na Hramu Svetog Save na Vračaru

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da Srpska Hram Svetog Save u Beogradu doživljava kao svoje ishodište i mjesto okupljanja. Dodik je najavio da će Srpska će učestvovati u donacijama da bi radovi na ovom veličanstvenom zdanju bili završeni u roku.

Dodik, koji je danas sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i ministrom spoljnih poslova Ruske Federacije Sergejom Lavrovim prisustvovao prezentaciji mozaika glavne kupole Hrama Svetog Save, poručio je da se iz ovog svetog mjesta šalje poruka jedinstva i okupljanja oko najveće vrijednosti - vjere, kao i poruka prijateljstva za ruski narod.

Predsjednik Srpske je rekao da sama činjenica da se hram gradi proteklih 100 godina govori o istrajnosti srpskog naroda.

 

"Mislim da smo ušli u godinu završnih radova ovog svetog mjesta koji je izraz težnje vjerujućeg srpskog naroda i naše crkve da se baš tu na mjestu gdje su spaljene mošti Svetog Save izgradi ovakav hram", rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, ovoj generaciji ljudi i državnika pripala je čast da počnu sa završnim radovima na kupoli, koja je jedna od najljepših, a izradu mozaika za nju finansirala je Rusija.

On je najavio da će Republika Srpska učestvovati u određenim donacijama kako bi radovi na ovom hramu bili dovršeni u roku.

"Republika Srpske Hram Svetog Save doživljava kao svoje ishodište, kao mjesto koje nas okuplja i privlači", rekao je Dodik.

Uređenje kupole Svetosavske lavre realizovao je umjetnički kolektiv pod rukovodstvom ruskog akademika Nikolaja Muhina. Na mozaiku površine 1280 kvadratnih metara radilo je 70 ruskih i srpskih umjetnika.