latinica  ћирилица
04/03/2018 |  16:30 ⇒ 21:15 | Autor: RTRS

Raspodjela podsticaja obradovala voćare i povrtare (VIDEO)

Plan raspodjele podsticaja u poljoprivredi za ovu godinu posebno je obradovao voćare i povrtare kojima su značajno povećana sredstva.
Poljoprivreda - Foto: RTRS
PoljoprivredaFoto: RTRS

Voćari će na raspolaganju imati četiri miliona maraka, duplo više u odnosu na prošlu godinu, a povrtari pet puta više sredstava, što će značajno uticati na visinu premije i ukupnu zaradu od proizvodnje povrća.

U agrarnom budžetu za povrtare, obezbijeđeno je 1.850 000 maraka. Tolika sredstva nikada do sada nisu imali na raspolaganju, pa su ovogodišnjom raspodjelom posebno zadovoljni.

- Oko pet puta je više u odnosu na prošlu godinu. To će mnogo da znači proizvođačima, znači da će biti veća premija - kaže Zorica Lazić, proizvođač.

Prošle godine na raspolaganju su imali ukupno 360 hiljada maraka i male premije. Sa ovogodišnjim budžetom mogu očekuvati premiju u iznosu 15 odsto prosječne tržišne cijene povrća.

- Ovo je velika stvar što se desila, ovaj podsticaj, jer taj podsticaj je dobit, a ljudi koji su u PDV kada to saberu to je sigurna zarada - ističe Rade Јovićević, potpredsjednik Udruženja povrtara Repubike Srpske.

A kada premija stigne u februaru, kao ove godine, u vrijeme kada kreću nova ulaganja, zadovoljstvo povrtara je još veće.

Povrtarska proizvodnja je sve zastupljenija u Srpskoj. U prošloj godini povećan je broj povrtara i sjetvene površine.

- Broj proizvođača se povećao za 50, površine za 100 hektara , a proizvedena količina za nekih četiri hiljade kilograma - poručuje Saša Lazić, načelnik Odjeljenja za biljnu proizvodnju u Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Republike Srpske.

Razloga za zadovoljstvo imaju i drugi proizvođači. Ove godine za tekuću proizvodnju na raspolaganju imaju 60 miliona maraka, a jedanaest za regresirano gorivo i protivgradnu odbranu.