latinica  ћирилица
04/03/2018 |  18:54 ⇒ 05/03/2018 | 08:59 | Autor: RTRS

Srpska zajednica u Minhenu: U čije ime djeluje Konzulat BiH? (VIDEO)

Јedan od posljednjih diplomatskih skandala - odluka konzulata BiH u Minhenu, da bude pokrovitelj manifestacije koja je slavila 10. godišnjicu takozvane nezavisnosti Kosova, zgrozila je Srpsku dijasporu u tom gradu.
Srpska zajednica u Minhenu o konzulatu - Foto: RTRS
Srpska zajednica u Minhenu o konzulatuFoto: RTRS

Nakon sastanka koji su održali večeras, odlučili su da od nadležnih institucija zatraže hitno reagovanje, kako se srpski narod više ne bi ponižavao.

Konstantno antisrpsko spinovanje od strane diplomatsko-konzularne mreže BiH u tom gradu traje već godinama, žali se Srpska dijaspora u Minhenu. Profesor na Univerzitetu u Regenzburku, Dario Vidojković, kaže da je nečuveno da konzulat BiH na ovogodišnjim Danima Balkana promoviše samoproglašeno Kosovo. Ni jedna godina nije prošla, a da na toj manifestaciji nije blaćena i ponižavana Republika Srpska i Srpski narod. Tako je i ove, gdje će, kaže Vidojković, biti prikazani samo stavovi Albanaca sa Kosova.

- To su vam kao neki ratni filmovi koji jednostrano prikazuju samo iz ugla Albanaca šta se desilo na Kosovu a nikako ne prikazuju da su tu žrtve bili Srbi - ističe Vidojković.

Ovo međutim nije prvi put da Konzulat BiH u Minhenu, učestvuje u ponižavanju Republike Srpske i srpskih žrtava, kaže Vidojković. Ista slika i prošle godine, kada se na Danima Balkana vodila ozbiljna rasprava o žrtvama silovanja u proteklom ratu.

Srpska dijaspora u Minhenu se pita u čije ime djeluje tamošnji Konzulat BiH, podržavajući aktivnosti kojima se slavi samoproglašeno Kosovo, ako se zna da BiH nije priznala njenu nezavisnost. I ovaj primjer oslikava u kakvom se stanju nalazi DKP mreža BiH.