latinica  ћирилица
04/03/2018 |  19:03 ⇒ 19:14 | Autor: RTRS

Švajcarci žele plaćati TV pretplatu i imati javnu televiziju

Švajcarci su danas na referendumu odlučili zadržati TV pretplatu a time i svoj javni servis SRG/SSR, javljaju švicarski mediji pozivajući se na izlazne ankete instituta GFS Bern.
Građani Švajcarske odabrali da nastave sa TV pretplatom - Foto: TANЈUG
Građani Švajcarske odabrali da nastave sa TV pretplatomFoto: TANЈUG

"Prema posljednjim procjenama na osnovu izlaznih anketa od 13 sati, 71 posto građana je odbacilo inicijativu za ukidanjem TV pretplate", priopštio je institut Gfs Bern, prenose švajcarski mediji.

U svim kantonima očekuju istu odluku. Tako je osiguran ostanak javnog servisa SRG/SSR koji se 75 posto finansira sredstvima iz pretplate.

"Radi se o jasnom porazu zagovornika ukidanja pretplate. Mi u svim kantonima očekujemo jasan NE inicijativi", rekao je politolog Lukas Golder iz instituta GFS Bern. Posljednja izborna mjesta zatvorena su u podne.

Iza "No Billag" inicijative (Bilag je naziv za TV pretplatu u Švicarskoj) stoje razna udruženja mladih i desno-populistička Švajcarska narodna stranka. Sve ostale relevantne političke stranke kao i mnoge javne ličnosti podržale su zadržavanje TV pretplate.

Pobornici inicijative za ukidanje pretplate smatraju da "NE" njihovoj inicijativi ne znači nužno i poraz.

"Mi smo pokrenuli sveobuhvatnu medijsko-političku raspravu koja je doprinijela tome da prisilna pretplata više nije tabu tema", rekao je jedan od inicijatora Olivier Kesler. On je izrazio zadovoljstvo što su građani Švajcarske, "kao jedine zemlje na svijetu", mogli direktno odlučivati o sudbini javnog servisa.

"Direktna demokratija je veliki pobjednik ove inicijative", zaključio je Kesler.

Pobjedu protivnika ukidanja pretplate posebno su pozdravili pripadnici manjinskog retoromanskog dijela stanovništva.

"Mi bi bili niko i ništa bez jakog SRG-a. Mi se moramo brinuti o manjinama, to nas čini bogatima", rekao je retoromanski zastupnik Martin Candinas za SRG.

SRG/SSR je još prije referenduma najavio mjere štednje i smanjenje pretplate. U budućnosti bi godišnja pretplata sa sadašnjih oko 390 evra trebala biti snižena na 310 evra.

U Švicarskoj osim SRG/SSR-a postoje i privatni mediji koji mnogo slabije, nego što je to slučaj u ostalim zemljama s javnim i privatnim medijskim servisom, pokrivaju informativni dio programa i usredotočeni su na zabavni program.

Izvor: Agencije