latinica  ћирилица
05/03/2018 |  11:17 ⇒ 11:17 | Autor: RTRS

Nema realizacije nove strategije bez učešća entitetskih vlasti

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović rekao je da ta organizacija podržava donošenje nove strategije BiH za rad na predmetima ratnih zločina, ali da smatra da u BiH nije stvoren sistem pravne države i odgovornosti da bi se moglo vjerovati u njenu realizaciju.
Nedeljko Mitrović - Foto: RTRS
Nedeljko MitrovićFoto: RTRS

"U BiH nije stvorena društvena i politička klima, odnosno sistem pravne države i odgovornosti da bi mi mogli vjerovati u realizaciju nove strategije, pogotovo ako u tome nema značajnog učešća entitetskih vlasti", rekao je Mitrović.

On je ocijenio da je staroj strategiji isteklo vrijeme i nije dala nikakve rezultate.

Mitrović smatra da bi nova strategija BiH za rad na predmetima ratnih zločina trebalo da sadrži i "registar potencijalnih optužnica".

"U skladu sa kodeksom ponašanja u pravosuđu trebalo bi vidjeti mogućnost da se u šiframa napravi registar potencijalnih optužnica, kako bi ljudi iz struke mogli prepoznati koji je to obuhvat novih složenih predmeta i onih koji do sada nisu procesuirani", rekao je Mitrović.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić rekao je ranije  da je Radna grupa za izradu izmjena i dopuna Strategije BiH za rad na predmetima ratnih zločina u potpunosti usaglasila tekst ovog dokumenta.

"Nakon što vlade Republike Srpske i Federacije BiH /FBiH/ i Brčko distrikta dostave pozitivna mišljenja na ovaj dokument, strategija može ići na usvajanje u Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH", pojasnio je Kojić.

Rok za procesuiranje najsloženijih predmeta ratnih zločina istekao je u decembru 2015. godine.

Savjet ministara donio je prošle godine odluku o formiranju Radne grupe za izradu izmjena i dopuna Strategije BiH za rad na predmetima ratnih zločina, sa zadatkom da taj posao bude završen do kraja maja.

Izvor: SRNA