latinica  ћирилица
05/03/2018 |  12:23 ⇒ 12:24 | Autor: RTRS

Doljevac i Prokuplje i dalje vanredni, bolje nego juče

Situacija u opštinama Doljevac i Prokuplje, gdje je proglašena vanredna situacija, danas je nešto bolja ali vanredno stanje ostaje na snazi.

Na području Doljevca devet mještana sela Šarlinac evakuisano je zbog poplava, a oko 2.700 domaćinstava u opštini Gadžin Han i dalje je bez struje zbog kvara na dalekovodu koji može biti popravljen tek kad opadne vodostaj Kutinske rijeke.

Na području Doljevca i dalje je na snazi vanredna situacija, a veliki problem napravile su bujične rijeke i potoci, poput Јugbogdanovačke rijeke - rečeno je iz Štaba za vanredne situacije Nišavskog okruga.

Kritično je i u Pukovcu, takođe u opštini Doljevac, gdje je zbog zapušenih kanala ugroženo stotinak kuća, poplavljena su dvorišta, podrumi i kuće.

Nivo rijeka na području Nišavskog okruga uglavnom opada, ali je problematična još Јužna Morava koja i dalje raste. Nivo Јužne Morave porastao je tokom noći za sedam centimetara, a za toliko je opao nivo Nišave i Kutinske rijeke. Svrljiški Timok se polako vraća u svoje korito.

Na području grada Niša probleme stvaraju podzemne vode koje su se pojavile u Novom Selu. Pogoni kompanije Šin Von dijelom su poplavljeni i trenutno se radi na ispumpavanju vode.

Elektro ekipe otklanjaju kvar nakon pada elektro stuba i 33 sela u okolini Gadžinog Hana trebalo bi da dobiju struju, navode nadležni.

Izvor: Agencije