latinica  ћирилица
05/03/2018 |  18:16 ⇒ 20:49 | Autor: RTRS

Berluskonijev povratak na velika vrata; njegova koalicija osvojila najviše glasova! (VIDEO)

Birači u Italiji su rekli "ne" starom političkom sistemu. Ali populisti slijeva i zdesna, koji su osvojili najviše glasova, ne mogu da formiraju vladu. Silvio Berluskoni mogao bi da ima ključnu ulogu u vladajućoj koaliciji.
Berluskoni - Foto: RTRS
BerluskoniFoto: RTRS

Najvjerovatniji parlamentarnih izbora u Italiji biće ili pobjeda desne koalicije bivšeg premijera osuđenog za poresku prevaru i neumornog političkog veterana Silvija Berluskonija (81) koja je osvojila 37% glasova, ili parlament u kojem nijedna stranka, odnosno koalicija, nema većinu, ali populisti imaju glavnu riječ.

Najveće pojedinačno iznenađenje sa 31% osvojenih glasova je pokret Pet zvijezda, a za njima Liga Matea Salvinija, koju podržava Berluskoni.

"Јa držim svoja obećanja i ono što sam obećao pred 60 miliona Italijana, ću i ispuniti. To obećanje se odnosi na koaliciju desnog centra s kojom ćemo vladati sljedećih godina”, rekao je Mateo Salvini, lider Lige.

Socijaldemokrate premijera Matea Rencija su definitivno najveći gubitnici. Nakon objave prijevremenih rezultata, Renci je ponudio ostavku na mjesto lidera stranke. Nesumnjivo je da Italijani hoće nešto novo, nešto drugačije, jer su potpuno promijenili smjer zemlje.

Pokret “Pet zvijezda” su notorni euroskeptici koji dovode u pitanje i ostanak Italije u NATO-u, a o njihovom protivljenju vakcinaciji da ne govorimo.

"Glasao sam za Luiđija Di Majo i pokret `5 zvijezda` jer mi je muka od ovih stranaka koje su deset godina na vlasti, koje stalno isto obećavaju, a ništa ne ispunjavaju. On je mlad čovjek i vjerujem u njega”, kaže stanovnik Napulja Đuzepe Karfora.

Njemačka kancelarka Angela Merkel talijanskim je strankama poželjela uspjeh u sastavljanju vlade. Nacionalni front Marin Lepen, francuski saveznik desničara Savinija, čestitao je na osvajanju većeg broja glasova. Francuski predsjednik Emanuel Makron je, međutim, rekao da je dobrom rezultatu desnih populističkih stranaka ponovo pridonio "pritisak migracija".

"Italija, bez sumnje, mjesecima trpi pritisak migranata. Taj vrlo jaki pritisak moramo imati na umu kada je riječ o rezultatima izbora", rekao je Makron.

U svakom slučaju, izbori u Italiji posljednja su potvrda da su nekontrolisana migrantska kriza i strahovi glasača zbog njenih posljedica, bili oni opravdani ili ne, glavni uzrok populističkog talasa koji je zapljusnuo Europu.

Sličnosti sa Francuskom, Velikom Britanijom, Holandijom, Njemačkom i Austrijom više su nego očigledne.