latinica  ћирилица
06/03/2018 |  10:01 | Autor: RTRS

Vlahović: Privrede Republike Srpske i Srbije su oslonjene jedna na drugu

Da bi Srbija i Republika Srpska izgradile visokokonkurentnu privrednu strukturu, potrebno je sprovesti niz ekonomskih mjera, te reforme obrazovanja, zdravstva i državne administracije, ističe predsjednik Saveza ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović.
Aleksandar Vlahović - Foto: Screenshot
Aleksandar VlahovićFoto: Screenshot

Prema njegovim riječima, privrede i Republike Srpske i Srbije neminovno su okrenute ka regionu, kao i prema tržištima zemalja EU, jer su domaća tražnja kao i nivo domaćih investicija nedovoljni za obezbjeđivanje značajnijeg rasta bruto domaćeg proizvoda. Vlahović kaže da izvoz kao komponenta rasta i nivo stranih direktnih investicija umnogome određuju dostizanje ultimativnog cilja - održivi rast.

On smatra da je neke firme potrebno restrukturisati i djelimično privatizovati, a završiti privatizaciju drugih kako bi bile osposobljene za novi investicioni ciklus. To će pozitivno uticati na ukupne investicije, čime bi bio obezbijeđen ekonomski rast od četiri i više procenata godišnje.

"Bez završetka posla na restrukturisanju velikih preduzeća, ne može biti unapređena ukupna konkurentnost privrede, pa je neophodno u kontinuitetu raditi na poboljšanju uslova poslovanja", naglašava Vlahović.

Naglašava da je potrebno obezbediti finansijsku i fiskalnu disciplinu na mikronivou, ravnopravnost svih učesnika na tržištu, efikasniju zaštitu svojine i ugovora kako bi se postigao angažovaniji pristup preduzetnika pojedinca.

Izvor: SRNA