latinica  ћирилица
06/03/2018 |  12:25 ⇒ 12:29 | Autor: RTRS

Indipendent: Posjetite kosovske manastire u Srbiji!

Srednjovjekovni spomenici na Kosovu i Metohiji našli su se na listi 15 mjesta koje britanski list Indipendent preporučuje da se što prije obiđu, jer su ugrožena iz različitih razloga.
Manastir Visoki Dečani (Foto: Flickr/Babak Fakhamzadeh) -
Manastir Visoki Dečani (Foto: Flickr/Babak Fakhamzadeh)

Britanski list naglašava da je Kosovo u Srbiji i da je bogato srednjovjekovnom arhitekturom koja je mnogo pretrpjela tokom nemira na Balkanu devedesetih godina.

Indipendent, citirajući turistički vodič "Conde Nast Traveler", piše da crkve i manastiri na Kosovu, Srbija, predstavljaju balkansku umjetnost od 13. do 17. vijeka i da je potrebno još dosta uraditi kako bi se oni obnovili nakon rata.

List upozorava svoje čitaoce da postoji mnogo lokacija čija je budućnost neizvjesna iz različitih razloga, što zbog "političkih prevrata", što zbog velikog broja posjetilaca i manjka sredstava za njihovo održavanje i čuvanje, što zbog prirodnih faktora.

Zbog neizvjesne budućnosti ovih znamenitosti, što prije krenete na put, to imate više šansi da ih vidite u njihovom punom sjaju, navodi britanski list.

Na listi od 15 mjesta prvi je naveden Stari grad u Јerusalimu (Izrael) sa 220 istorijskih spomenika koji se od 1982. nalazi na UNESKO listi ugrožene svjetske baštine.

Izvor: Tanjug