latinica  ћирилица
06/03/2018 |  13:30 ⇒ 14:38 | Autor: RTRS

Otvorena MHE Medna (FOTO)

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić i predstavnik slovenačke kompanije Interenergo, Anton Papež, otvorili su danas u Donjim Vrbljanima u opštini Ribnik Mini-hidroelektranu Medna, u čiju izgradnju je uloženo više od 20 miliona evra.
Hidroelektrana - Medna - Foto: RTRS
Hidroelektrana - MednaFoto: RTRS

Nakon otvaranja objekta, Đokić je rekao da će ovaj objekat doprinijeti kvalitetnom snabdijevanju električnom energijom domaćih konzumenata, ali će biti i u kontigentu električne energije koji se izvozi iz Republike Srpske.

- Za nas je značajno da smo u prilici da danas pustimo u rad ovaj objekat, iako su neki sumnjali da će objekat ikada biti izgrađen - istakao je on.

Đokić je naveo da je za Republiku Srpsku od velikog značaja da je za izgradnju ovog objekta bilo angažovano više od 20 kompanija sa više stotina radnika.

On je istakao da je ovaj energetski objekat još jedan u sektoru malih hidroelektrana instalisane snage 4,9 megavata koji bi na godišnjem nivou trebalo da proizvodi 21 gigavat-časova električne energije.

Đokić je podsjetio da je ovaj objekat jedan od tri male hidroelektrane koje je kompanija Interenergo izgradila na rijeci Ugar, a to su hidroelektrane Zapeća i Novaković.

- Ova investicija je negdje oko 40 miliona KM, a prethodne dvije mini-hidroelektrane su bile 29 miliona KM, što znači da je ovaj investitor do sada uložio veliki novac u Republiku Srpsku - rekao je on.

Đokić otvorio MHE Medna (Foto: SRNA)

Ministar industrije, energetike i rudarstva Srpske je napomenuo da izgradnja hidroelektrane doprinosi i poboljšanju opšteg energetskog bilansa Republike Srpske sa instalisanom snagom na ova tri objekta oko 14 megavata.

On je dodao da izgradnja hidroelektrane Medna ima i socijalni aspekt za lokalno stanovništvo jer je izgrađeno nekoliko kilometara lokalnih puteva i rekonstruisan je dio niskonaponske mreže.

Pomoćnik direktora slovenačke kompanije Interenergo Anton Papež izrazio je zadovoljstvo otvaranjem ove mini-hidroelektrane koja je značajna za snabdijevanje električnom energijom Republike Srpske i regiona.

Prema njegovim riječima, značaj ovog objekta je u tome što je izgrađen na obnovljivim izvorima energije i da su ispoštovani svi ekološki standardi uticaja na životnu sredinu i sva moguća tehnološka rješenja.

Papež je ponovio da je ova mini-hidroelektrana snage 4,9 megavata i da može snabdijevati elektičnom energijom 50.000 stanovnika.

On je rekao da je kompanija koju on predstavlja ušla u realizaciju ovog projekta zahvaljujući prethodno potpisanim ugovorima sa Vladom Republike Srpske, te da očekuje da će u narednom periodu biti još sličnih projekata.

Svečanom otvaranju prisustvovali su i direktor Elektroprivrede Republike Srpske Željko Kovačević, direktor preduzeća Elektrokrajina Banjaluka Seka Kuzmanović, te predstavnici opštine Ribnik.

Izgradnja Mini-hidroelektrane Medna počela je 2014. godine.

Izvor: SRNA