latinica  ћирилица
06/03/2018 |  19:56 ⇒ 19:57 | Autor: RTRS

Brnabić: Zahvalnost Gruziji na principijelnom nepriznavanju samoproglašenog Kosova

Srbija i Gruzija su prijateljske države i dva naroda imaju sličnu kulturu, tradiciju i istorijsko iskustvo, što je dobra polazna osnova za unapređenje sveukupnih odnosa, ocijenila je premijer Srbije Ana Brnabić u današnjem razgovoru sa gruzijskim ministrom spoljnih poslova Miheilom DŽanelidzeom.
Ana Brnabić - Foto: SRNA
Ana BrnabićFoto: SRNA

Brnabićeva je istakla da je važan momenat u bilateralnim odnosima i princip uzajamnog poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta dvije države i zahvalila Gruziji na principijelnom stavu nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Ona je istakla je da potpisivanje sporazuma u oblasti reforme javne uprave, koji se odnosi na poboljšanje usluga javne uprave i stvaranje efikasnije i transparentnije administracije, predstavlja značajan korak u unapređenju saradnje u ovoj oblasti.

DŽanelidze, koji je i potpredsjednik Vlade Gruzije, ocijenio je da su potencijali ekonomske saradnje Srbije i Gruzije nedovoljno neiskorišćeni, s obzirom na to da su dvije države potpisale i Sporazum o ekonomsko-trgovinskoj saradnji.

On je naglasio da je održavanje Biznis foruma u Gruziji dobra prilika za međusobne kontakte srpskih i gruzijskih privrednika i planiranje budućih zajedničkih projekata.

DŽanelidze je pozvao Brnabićevu da učestvuje na samitu "Open Government Partnership", koji se održava u julu ove godine u Tbilisiju, a na kojem će učestvovati i premijer Gruzije Giorgij Kvirikašvili.

On je istakao da će na samitu učestvovati predstavnici iz više od 70 zemalja s ciljem da promovišu svoja postignuća i razgovaraju o izazovima u pridržavanju principa otvorene vlade.

Izvor: SRNA