latinica  ћирилица
07/03/2018 |  12:47 ⇒ 19:46 | Autor: RTRS

Marinković: Pravilnik nije u skladu sa dogovorom

Savez udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske saopštio je da Nacrt pravilnika o uslovima i načinu ostvarivanja novčanih podsticaja za razvoj poljoprivrede i sela za 2018. godinu nije u skladu sa dogovorom predstavnika poljoprivrednih proizvođača sa predsjednikom i premijerom Srpske.
Stojan Marinković - Foto: SRNA
Stojan MarinkovićFoto: SRNA

Predsjednik Saveza Stojan Marinković izjavio je da su u Nacrtu pravilnika uvedeni limiti za podsticaje na nivou od 50.000 KM do 100.000 KM.

- Tražimo ukidanje limita, a ukoliko to nije moguće zbog ograničenog budžeta od 60 miliona KM, tražimo uvođenje limita svim proizvodnim granama u istom nominalnom iznosu - rekao je Marinković Srni.

On je istakao da bi na taj način "bio ukinut diskriminatorski odnos prema najvećem broju poljoprivrednika".

Marinković je rekao da nigdje u Nacrtu pravilnika nema dogovorenih podsticaja od 50 KM po tovnoj svinji, 100 po krmači, 250 KM po tovnom biku, 15 feninga po prodatom kilogramu voća i povrća i slično, kao i da je nivo regresiranog goriva ostao isti bez obzira na poskupljenje goriva.

On je naglasio da bi sve kategorije proizvođača podjednako trebalo da nose teret nedostatka sredstava u budžetu, kao i određeni stepen rizika proizvodnje.

Izvor: SRNA