latinica  ћирилица
07/03/2018 |  16:31 ⇒ 18:38 | Autor: RTRS

Nevesinje: Do kraja godine novi vodovod (VIDEO)

Nevesinje bi do kraja godine trebalo da riješi više decenijski problem vodosnabdijevanja.
Nevesinje - Foto: RTRS
NevesinjeFoto: RTRS

Ugovor o nastavku izgradnje vodovoda potpisali je danas.

Vrijednost radova je 2,9 miliona, a sredstva su obezbijedile Hidroelektrane na Trebišnjici.

Projekat predviđa izgradnju distributivnog cjevovoda od Vojina do Nevesinja i lokaliteta Brežine gdje će biti izgrađen rezervoar kapaciteta 1.000 metara kubnih. Time će biti povezan sa postojećom vodovodnom mrežom.

- Čime ćemo omogućiti u narednom periodu kvalitetno snabdijevavanje i ispuniti svoje obaveze i ljudske i profesionalne da obezbijedimo vodosnabdijevanje kvalitetno, što će omogućiti razvoj ovog prostora - kaže Željko Zubac, direktor HE "Dabar".

Snabdijevanje vodom biće povezano sa tehničkim vodovodom sa izvorišta Udbina koji je izgrađen za potrebe HE Dabar. . Ovaj projekat, poručuje Izvršni direktor HET-a za proizvodnju i tehničke poslove Ilija Tamindžija, jedan je od najznačajnijih koji će biti realizovani na ovom području. Dodaje da su zaključno sa današnjim ugovorom preduzeća HET i HE "Dabar" u distibutivni sistem sa izvorišta Udbina uložili oko osam miliona maraka

- Paralelno sa ovim aktivnostima vodovoda Udbina..obavljaju se aktivnosti na postojećem vodozahzvatu Alagovac gdje su u toku tenderske procedure - napominje Tamindžija.

- Radujemo što će naši građani imatič čistu vodu iz vrela Udbina, mislim da će se to završiti na zadovoljavajući način, a u planu je uzgradnja rezervoara od 100 kubika - poručuje Milenko Avdalović, načelnik opštine Nevesinje.

Stanovnici Nevesinja, ako sve bude teklo kako je planirano, trebalo bi da do kraja 2018. godine dobiju dvostruko napajanje vodom iz dva pravca , sa izvorišta Udbina i akumulacije Alagovac.Izgradnjom ovog Vodovoda stvoriće se i uslovi i za industrijski razvoj ove hercegovačke opštine, a i konačno će biti stavljena tačka na problem o kome se decenijama priča.