latinica  ћирилица
07/03/2018 |  18:47 ⇒ 20:43 | Autor: RTRS

Nastavljena osporavanja imenovanja u Oružanim snagama BiH (VIDEO)

Osporavanja imenovanja novog generalskog kora u Oružanim snagama BiH se nastavljaju! Iako je potvrđivanje Odluke Predsjedništva BiH, o postavljenju profesionalnih vojnih lica na formacijska mjesta generalaa u Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama u Predstavničkom domu dobilo zeleno svjetlo, nezadovoljstva itekako ima.

Nezadovoljstvo odlukom Predsjedništva BiH o novom generalskom koru Oružanih snaga poslanik Borislav Bojić nije krio. Svjestan da Parlament BiH odluku ne može promijeniti, kaže ima pravo da pita kako je moguće da se, između ostalog, postavlja general koji je 1963. a penzioniše dvije godine mlađi general. Riječ je imenovanju Zorana Dunovića, dok Dragan Vuković ide u penziju.

- Čini mi se da je to nelogično, vjerovatno za to stoji opravdanje, ja nisam siguran da li ih ima, ali znajući generala Vukovića, lično ga znam kao komandanta 16. brigade, kao uglednog čovjeka, generala, vojnik od glave do pete i ne mogu da shvatim da se neko opredijelio da tog takvog generala mijenja, izjavio je Borislav Bojić, zamjenik predsjedavajućeg Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost PS BiH.

I dok su Bojiću, koji nije ulazio u pitanja sposobnosti novog kadra, sporne godine, naša kuća je u posjedu pisma srpskih pripadnika Oružanih snaga kojim se general Dunović optužuje za djela kao što su reketiranja vojnika i starješina, ucjenjivanje radi napredovanja u službi i niza krivičnih djela. Odluka o novim imenovanjima u generalskom koru, kreirana u bh Predsjedništvu, nije imala podršku ni SNSD-a.

- Zašto bismo mi podržali odluku Mladena Ivanića, u sadržaju odluke postoji mnogo diskutabilnih elemenata i sigurno nećemo podržati, ističe Staša Košarac, predsjedavajući Kluba SNSD-a u Predstavničkom domu PS BiH.

I nije Dunovićevo postavljenje jedino osporeno. Podsjećamo, imenovanje novog načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH general-majora Senada Mašovića, koji je dužnost preuzeo prije 10-ak dana, bilo je predmet medijskih navoda o tome da je riječ o oficirskom kadru 7. muslimanske brigade tzv. Armije BiH u čijem sastavu su bili i mudžahedini.

Među imenovanima je i Kenan Dautović, koji je bio u Mašovićevoj jedinici, a ratna prošlost spočitavala se i Rusmiru Mrkoviću bivšem komandantu specijalne policijske jedinice "Laste" tzv. Republike BiH.

Iza spornih imenovanja, kako se spekulisalo, stoji dogovor koji je član Predsjedništva Mladen Ivanić postigao sa Bakirom Izetbegovićem o imenovanju novog ambasadora BiH u Ljubljani – kadra PDP-a Slavka Vučurevića.