latinica  ћирилица
07/03/2018 |  18:53 | Autor: RTRS

Orban: Ne dozvoliti nijednom migrantu da uđe u zemlju

Mađarska ne bi trebalo da dozvoli niti jednom migrantu da uđe u zemlju, izjavio je mađarski premijer Viktor Orban.
Viktor Orban - Foto: Getty Images
Viktor OrbanFoto: Getty Images

U saopštenju za medije, koje je objavljeno na internet stranici mađarske Vlade, a u kojem se citira Orban, navodi se da Mađarska, ukoliko želi da postigne bilo šta u naredne četiri godine, ne bi trebalo niti jednom migrantu da dozvoli ulazak u zemlju i da mora da brani bezbjednosnu ogradu na granici.

Orban je dodao da mađarska Vlada vjeruje da bi EU trebalo da nadoknadi Mađarskoj izgradnju zida na granici, prenio je "Sputnjik".

- Brisel mora da plati troškove izgradnje zida ili barem polovinu, što bi iznosilo 445 miliona evra. Osim toga, rizik po nacionalnu bezbjednost znači da Mađarska mora da protjera sve one koji su umiješani u organizaciju imigracije, rekao je Orban.

Mađarske vlasti su u aprilu 2017. godine saopštile da je završena izgradnja drugog zida na granici sa Srbijom, dužine 155 kilometara i da su na njega postavljene termalne kamere, kako bi se mogli uočiti migranti u mraku. Prvi zid izgrađen je na granici sa Hrvatskom.

Oštar antimigrantski stav mađarskog premijera izazvao je kritike drugih zemalja u okviru EU, kao i same Unije, a UN je Orbana proglasio rasistom, zbog njegovih nedavnih komentara o migrantima.

Izvor: SRNA