latinica  ћирилица
08/03/2018 |  12:42 ⇒ 12:52 | Autor: RTRS

Bukurešt da pomogne u postizanju kompromisa za Kosovo

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u Bukureštu da je zamolio Rumuniju da autoritetom i ugledom pomogne u pronalaženju kompromisa za Kosovo i Metohiju, te naglasio da Beograd daje sve od sebe da takvo rješenje bude pronađeno.
Aleksandar Vučić u Rumuniji (Foto: Tanjug/Rompress) -
Aleksandar Vučić u Rumuniji (Foto: Tanjug/Rompress)

- Za nas je to veliki problem, ali ćemo dati sve od sebe da pronađemo kompromis - istakao je Vučić, napominjući da je za kompromis neophodno da obje strane odustanu od maksimalističkih zahtjeva.

On je, na konferenciji sa rumunskim kolegom Klausom Јohanisom, rekao da je stav Srbije da ne može da se dogodi da jedni dobiju sve, a da drugi sve izgube, već da je jedino pravično rješenje to da i jedni i drugi budu pomalo nezadovoljni.

Vučić je naglasio da je zahvalan Rumuniji što nije priznala samoproglašenu nezavisnost Kosova, te dodao da je zamolio Јohanisa, koji ima veliki ugled u svijetu, za ličnu i podršku Rumunije naporima Srbije za pronalaženje kompromisa.

On je izrazio nadu da će Rumunija tokom predsjedavanja EU u prvoj polovini 2019. godine zadržati visoko na listi prioriteta članstvo zemalja zapadnog Balkana i Srbije, te zahvalio Јohanisu i rumunskom narodu za podršku Srbiji na evropskom putu.

Vučić je istakao da Srbiju i Rumuniju vezuje tradicionalno prijateljstvo.

On je naveo da je na sastanku bilo riječi i o položaju nacionalnih manjina i konkretnim rezultatima, pojasnivši da se to tiče informisanja na rumunskom jeziku, odjeljenja u školama na rumunskom i boljeg vremena održavanja nastave.

Vučića je, uz najviše državne počasti, dočekao predsjednik Rumunije, nakon čega se upisao u Knjigu počasnih gostiju.

Tokom jednodnevne posjete Bukureštu, Vučić će imati odvojene susrete sa predsjednikom Senata Parlamenta Rumunije Kalinom Popeskuom Taričeanuom, kao i sa predsjednikom Predstavničkog doma Parlamenta Livijuom Dragneom.

Vučić će se sastati sa premijerom Rumunije Vjorikom Danćilom i položiti vijenac na Spomenik neznanom junaku.

Izvor: SRNA