latinica  ћирилица
08/03/2018 |  16:44 | Autor: RTRS

Ministarstvo: Nekorektan odnos Saveza poljoprivrednih proizvođača

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske saopštilo je da odbacuje tvrdnje Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Srpske i smatra da je riječ o nekorektnom odnosu nakon dogovora sa udruženjima koji će u potpunosti biti proveden kroz Plan usmjeravanja sredstava i Pravilnik o podsticajima za ovu godinu.
Vlada Republike Srpske - Foto: RTRS
Vlada Republike SrpskeFoto: RTRS

"Ukupna povećanja iznosa za podsticaje za poljoprivredu u ovoj godini su 11 miliona KM i sve grane proizvodnje u poljoprivredi su dobile značajna povećanja, pa se ovakvim istupima pokušava dovesti u pitanje dogovor koji je postignut u Vladi, a koji su, podsjećamo, pozdravila sva udruženja", dodaje se u saopštenju.

Predstavnici udruženja su podržali podsticaje za kapitalna ulaganja, zatim regresirani dizel, otkup pšenice i protivgradnu zaštitu, sve ono što nemaju proizvođači u Federaciji BiH, ističu u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Podsticaji u Republici Srpskoj su adekvatni specifičnostima agrarnog sektora u Srpskoj i odgovaraju potrebama većine proizvođača, dodaje se u saopštenju.

U saopštenju se navodi da kada je riječ o ograničenjima po pojedinim mjerama proizvodnje, ona moraju postojati i to je proizvođačima takođe jasno predočeno, a biće srazmjerna obimu proizvodnje, radi sprečavanja probijanja agrarnog budžeta.

Savez udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske saopštio je da Nacrt pravilnika o uslovima i načinu ostvarivanja novčanih podsticaja za razvoj poljoprivrede i sela za ovu godinu nije u skladu sa dogovorom predstavnika poljoprivrednih proizvođača sa predsjednikom i premijerom Srpske.