latinica  ћирилица
09/03/2018 |  16:39 ⇒ 20:17 | Autor: RTRS

Podsticaji za razvoj svinjarstva veći u odnosu na trogodišnji prosjek (VIDEO)

Podsticaji za razvoj svinjarstva u Republici Srpskoj, u ovoj godini su znatno veći u odnosu na trogodišnji prosjek. Premije za utovljene svinje povećane su sa 796 hiljada maraka na 1,5 milion, a premije za priplodne krmače sa 483 hiljade na 900 hiljada maraka. Ova sredstva, tvrde u resornom ministarstvu, mogu značajno da doprinesu konkurentnosti ove proizvodnje na domaćem tržištu.
Svinjogojstvo - Foto: RTRS
SvinjogojstvoFoto: RTRS

 Uzgajivači svinja u ovoj godini imaće bolje uslove za proizvodnju. Iz agrarnog budžeta za svinjogojstvo je planirano gotovo duplo više sredstava u odnosu na prošlu godinu. Ipak , poljoprivrednici zabrinuti, u nacrtu Pravilnika nije preciziran iznos premije po grlu. Iz resornog ministarstva poručuju da nema razloga za zabrinutost. 

"Kada je u pitanju iznos po grlu, po utovljenoj svinji on iznosi 50 maraka, a u trogodišnjem prosjeku iznosio je 22 marke. Kada su u pitanju priplodne krmače taj iznos je bio 53 marke, a sada je 80 maraka", rekao je portparol Ministarstva poljoprivrede Aleksandar Macanović.

To bi trebalo da stoji u Pravilniku, kažu uzgajivači. Podsticaj za tov svinja u iznosu 50 maraka po grlu unaprijediće proizvodnju i obezbijediti mogućnost za širenje kapaciteta.

"Ako bi bili podsticaji 50 maraka, onda bih, prvo ja, a znam i većina kolega, već u ovoj godini, pogotovo kada se ima najava da će se vratiti kapitalne investicije, znači jedan dio povrata i ne u objekte, da bi težili proširenju proizvodnje. A automatski i zapošljavanju, vezanju za taj posao nekih ljudi i omladine", naveo je Slobodan Petrić iz Udruženja uzgajivača svinja Srpske. 

U prethodnom periodu borili su se sa nelojalnom konkurencijom. U ovoj godini očekuju bolju konkurentnost. 

"Mogli bi da spustimo cijenu naše žive svinje. Onda bi mi bili konkurentni, onda ovi ne bi oni morali da se bore da uvoze. Normalno svako se bori da ima jeftinije ponudu mesa, ali tada bi i mi mogli da budemo niži sa našom startnom cijenom žive svinje da bi bili konkurentni njima", naglasio je uzgajivač svinja iz Donjeg Magnojevića kod Bijeljina Pero Zarić.

Iako ih brine što u Pravilniku nisu definisani iznosi premije po grlu utovljene svinje, vjeruju da će dogovor o raspodjeli podsticaja biti ispoštovan.Iz resornog Ministarstva poručuju da se vodilo računa da planirana stredstva prate obim proizvodnje.