latinica  ћирилица
09/03/2018 |  16:47 ⇒ 20:19 | Autor: RTRS

Ministarstvo poljoprivrede: Pravilnik o podsticajima da bude po mjeri svih (VIDEO)

Nakon zahtjeva Saveza udruženja poljoprivrednika o, kako kažu, pravičnoj raspodsjeli podsticaja, Ministarstvo poljoprivrede Republike Srpske poručuje da želi da Pravilnik o podsticajima bude po mjeri svih registrovanih poljoprivrednih proizvođača, a ne samo jednog - manjeg broja.
Poljoprivreda - Foto: RTRS
PoljoprivredaFoto: RTRS

Značajna povećanja sredstava za podsticaje za poljoprivredu od 11 miliona u 2018. godini, ili ukupno 71 milion, odjednom su, kažu u Ministarstvu, došla u drugi plan, i to zbog stava Saveza poljoprivrednika da im nije po volji nacrt Pravilnika o podsticajima i ograničenja koja su uvedena kada je riječ o maksimalnom iznosu podsticaja po korisniku.

"U Pravilniku će podsticaji po grlu biti izraženi u novcu, a ne u procentu od tržišne cijene i to je korigovano nakon nacrta Pravilnika. Ograničenja maksimalnih iznosa, s druge strane, moraju postojati, ona postoje za sve mjere i srazmjerna su obimu proizvodnje, i da se ne bi probio agrarni budžet i da bi se podsticaji što ravnomjernije raspodjelili svim proizvođačima. I ovo je jasno rečeno na pomenutom sastanku u Vladi, a cilj je da podsticaje dobije što veći brpk malih i srednjih proizvđača. Ovim ujedno želimo da stavimo tačku na polemiku sa pojedincima, mi smo uvijek nastojali da imamo dobru saradnju sa svim udruženjima i to je ozvaničeno nedavnim dogovorom u Vladi", istakao je portparol Ministarstva poljoprivrede Republike Srpske Aleksandar Macanović.

U Savezu su potencirali poređenje sa podsticajima u Federaciji, iako su do samo prije nekoliko dana imali potpuno drugačiji stav, tvrde u ministarstvu.

"Kada su jasno upitani na nedavnom sastanku u Vladi, da li žele podsticaje kao u Federaciji, gdje nema kapitalnih ulaganja, ni regresiranog dizela, ni dodatnih mjera za otkup pšenice, svi 13 predstavnika udruženja su odgovorili da ne žele i da žele da ostanu ove mjere koje ima Republika Srpska i za koje ćemo u ovoj godini izdvojiti oko 20 miliona KM", dodao je Macanović.

Podsjećamo, neslaganje sa stavovima Saveza juče su iskazala udruženja mljekara i povrtara, a predsjednik Udruženja mljekara, Vladimir Usorac, kaže da ne bi trebalo Pravilnik praviti prema interesima pojedinaca, niti pod pritiskom politike i stranaka.