latinica  ћирилица
10/03/2018 |  08:25 ⇒ 11/03/2018 | 07:43 | Autor: RTRS

Predsjednik Srpske otvorio Polikliniku u Istočnom Sarajevu (FOTO/VIDEO)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, ministar zdravlja i socijalne zaštite Srpske Dragan Bogdanić i direktor Bolnice Istočno Sarajevo Goran Todorović danas su u Istočnom Sarajevu svečano otvorili Polikliniku u sastavu ove bolnice.
Otvaranje Poliklinike u Istočnom Sarajevu - Foto: RTRS
Otvaranje Poliklinike u Istočnom SarajevuFoto: RTRS

Predsjednik Srpske izjavio je da otvorena Poliklinika Bolnice Istočno Sarajevo "napravljena isključivo sredstvima države Republike Srpske" i da je opredjeljenje vlasti da se na cijeloj teritoriji Srpske obnove i urede bolnički centri.

Navodeći da je u toku izgradnja nove bolnice u Istočnom Sarajevu čiji će sastavni dio biti i ova poliklinika, Dodik je rekao da je iz budžeta Republike Srpske ukupno izdvojeno 55 miliona KM, pri čemu to nije urađeno nauštrb sredstava za zdravstveni sektor.

U izjavi nakon otvaranja Poliklinike i obilaska radova na izgradnji novog bolničkog objekta, Dodik je istakao da je opredjeljenje vlasti Republike Srpske da se na cijeloj teritoriji Srpske obnove i urede bolnički centri.

"Od nove bolnice u Nevesinju, rekonstruisane bolnice u Trebinju, potpuno rekonstruisanog centra u Foči, izgradnje bolnice u Istočnom Sarajevu, u Zvorniku smo davno završili rekonstrukciju, izgradili novu bolnicu u Bijeljini, u Doboju počinjemo da gradimo novu bolnicu, u Banjaluci završavamo Klinički centar, koji će krajem ove godine biće dostupan svima, u Prijedoru idemo u sanaciju", precizirao je predsjednik Srpske.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska izdvaja daleko više za zdravstvo nego što je to prema nekim evropskim standardima za ovaj broj populacije i gustinu naseljenosti.

"Moramo da finansiramo određene prakse koje ovdje zbog malog broja stanovnika imaju manji broj korisnika, ali smo se u svakom slučaju za to opredijelili", rekao je Dodik, podsjećajući da će se novi zdravstveni centar u Istočnom Sarajevu zvati "Srbija".

Otvaranje Poliklinike u Istočnom Sarajevu (Foto: RTRS)

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić izrazio je zadovoljstvo što je danas u Istočnom Sarajevu na upotrebu građanima Sarajevsko-romanijske regije predat savremeni poliklinički centar i što može najaviti završetak izgradnje i opremanja bolnice.

"Bolnica, odnosno dijagnostički centar opremljen je po svim evropskim standardima, kadar edukovan, pripremljen", rekao je Bogdanić novinarima nakon otvaranja Poliklinike Bolnice Istočno Sarajevo.

Bogdanić je rekao da je Poliklinika tu da im pruži pravovremenu i kvalitetnu zdravstvenu zaštitu onda kada im zatreba.

Otvaranje Poliklinike u Istočnom Sarajevu (Foto: RTRS)

Direktor Bolnice u Istočnom Sarajevu Goran Todorović izrazio je zahvalnost predsjedniku Dodiku, Vladi Republike Srpske i visokim zvaničnicima Srpske bez kojih, kako je naglasio, ne bi bilo Poliklinike.

"Danas našem narodu predajemo na upotrebu objekat kojeg se ne bi postidjele ni bogatije zemlje od naše", rekao je Todorović.

Otvaranju Poliklinike su prisustvovali i ministar industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Milenko Savanović, predstavnici lokalnih vlasti, poslanici u parlamentima Republike Srpske i BiH sa ovog područja.

Objekat je opremljen najsavremenijom medicinskom i nemedicinskom opremom, čime su stvoreni svi uslovi da počne sa radom punim kapacitetom.

Poliklinika u Istočnom Sarajevu (Foto: RTRS)

Objekat od 4.000 metara kvadratnih izgrađen je, adaptiran, reorganizovan i saniran u okviru projekta "Projektovanje, izgradnja i opremanje nove Јavne zdravstvene ustanove Bolnica Istočno Sarajevo".

U objektu Poliklinike Bolnice Istočno Sarajevo nalazi se Urgentni centar sa operacionim blokom za hitne slučajeve, RTG centar i specijalističko konsultativne ambulante - interne medicine, pedijatrije, hirurgije, ginekologije, otorinolaringologije, oftalmologije i neurologije.

Objekat ima i bolničku kuhinju sa restoranom, univerzalnu dvoranu, amfiteatar, tehničku prostoriju, ostave, radionice, komercijalni prostor i odjeljenje magnetne rezonance.

Izvor: RTRS/SRNA