latinica  ћирилица
10/03/2018 |  15:45 ⇒ 21:00 | Autor: RTRS

Obilježeno 25 godina od osnivanja Drugog odreda specijalne brigade policije Srpske (VIDEO)

U Tišči i Šekovićima danas je obilježeno 25 godina od osnivanja Drugog odreda specijalne brigade policije Republike Srpske.
Specijalna brigada - Foto: RTRS
Specijalna brigadaFoto: RTRS

U svečanom postrojavanju učestvovalo je oko 60 pripadnika ove specijalne jedinice, nakon čega je služen parastos za 21 poginulog borca.

10. marta 1993. godine prvi put postrojen je Drugi odred specijalne brigade MUP-a Republike Srpske. Tačno 25 godina poslije, na istom mjestu u Tišči, učinili su to veterani ovog odreda. Ponosni su što su tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata bili pripadnici jedinice koja je branila srpski narod i Republiku Srpsku, gdje god je to bilo potrebno.

Milenko Kovačević komandir prvog voda Drugog odreda specijalne brigade MUP-a Republike Srpske kaže da je ova jedinica imala svoj veliki ratni put.

"Bilo je to širom Srpske i BiH, i gdje god smo mogli i stigli, mi smo branili srpski narod", istakao je Kovačević.

Pripadnik Drugog odreda specijalne brigade MUP-a Republike Srpske  Rajko Žugić navodi da je svako ponosan ko je bio u ovoj jedinici, ne samo ova već kompletna Specijalna brigada policije dala je veliki doprinos u stvaranju i odbrani Republike Srpske.

Јedinica je zadatke izvršavala na svim ratištima, od Mrkonjić Grada do Trebinja. U tim borbenim dejstvima poginuo je 21 pripadnik Drugog odreda.

Ratni komandant Drugog odreda specijalne brigade MUP-a Republike Srpske Miloš Stupar napominje da se obilježavanje formiranja jedinice organizuje najviše zbog onih koji su ugradili život u temelje Republike Srpske, te da oni nikada ne smiju biti zaboravljeni.

"Nastojimo da naše borbe i naša iskustva prenesemo na mlađa pokoljenja, da oni to ne zaborave, jer narod koji zaboravi sigurno će mu se istorija ponoviti, a ne bi ja volio da se ovo ponovi našoj djeci", ističe Stupar.

Predsjednik Boračke organizacije Srpske, general Milomir Savčić istakao je da je jedinicu krasila velika hrabrost.

"Mnogo je lakše formirati jedinicu brojnog stanja 100-200 ljudi u nekom velikom gradu sa 100-200 hiljada ljudi. Ovdje je to zaista podvig, što prosto govori o genetici ovog naroda, o njihovoj stalnoj borbi za slobodu na ovim prostorima.", navodi Savčić.

Kroz Drugi odred specijalne brigade MUP-a Republike Srpske prošlo je oko 250 ljudi, uglavnom stanovnika Šekovića, Tišče, Vlasenice i okolnih mjesta.