latinica  ћирилица
11/03/2018 |  08:39 ⇒ 08:39 | Autor: RTRS

"Udruženi imovinski poduhvat"

Biografija Milorada Vukanovića, ne ona romansirana u izdanju rođaka Nebojše Vukanovića, već stvarna, obiluje kontraverzama, pišu novinari portala Trebinje059.
Milorad Vukanović (foto:trebinje059.com) -
Milorad Vukanović (foto:trebinje059.com)

Tekst prenosimo u cijelosti:

Kako je Milorad Vukanović, predsjednik SNV Dubrovnik, postao vlasnik imovine dubrovačkog ljekara Vladislava Turnića, i kako je došlo do toga da Turnić imovinu ne ostavi Crkvi, ni porodici, ni SNV, tema je koja je zaintrigirala desetine hiljada čitalaca. Posebno dubrovačke Srbe, od kojih smo i saznali da je predsjednik SNV Milorad Vukanović odnedavno mnogo imućniji čovjek.

Milorad Vukanović se oglasio, tradicionalno preko svog rođaka Nebojše Vukanovića, ali nije demantovao niti jedan navod iz našeg teksta. Na ozbiljan, tekst bez uvreda i kvalifikacija, odgovor je stigao u dobro poznatom stilu, prepun uvreda, kleveta i diskvalifikacija.

Međutim, buka nije bila dovoljna da utiša neoborivu činjenicu, da niko ne zna, a svi pretpostavljaju, kako je vrijedna imovina završila baš kod Milorada Vukanovića, penzionisanog profesora marksizma, po svjedočenju porodice, čovjeka koji nije bio ni blizak prijatelj Vladislava Turnića.

Biografija Milorada Vukanovića, ne ona romansirana u izdanju rođaka Nebojše, već stvarna, obiluje kontraverzama. Zanimljivo je da je upravo on 90- ih organizovao Srbe iz Dubrovnika u SDS na Ivanici, koja je tada pripadala opštini Trebinje. Ono što ga čini posebnim Srbinom jeste činjenica da je i nakon tog otkrića u Dubrvniku, priveden, a potom nastavio normalno da živi, za razliku od onih Srba koji su tog dana sa njim uslikani na Ivanici.

Da ne postoje saznanja kako su se u Hrvatskoj brutalno obračunavali sa nosiocima nacionalnih srpskih ideja iz devedestih ništa tu čudno ne bi bilo. Doduše nije poznato da su takvi uopšte ostajali da žive na teritoriji Hrvatske. Međutim, ne samo da je Milorad ostao da živi u Dubrovniku, on se stavio na čelo SNV, a da država Hrvatska nije reagovala. U međuvremenu broj Srba se drastično smanjio, ali Vukanovićeva imovina se uvećala.

Iako u Dubrovniku živi nešto više od 1000 Srba predsjednik SNV i Srpskog vijeća Županije dubrovačko neretvanske Milorad Vukanović još prije tri godine kazao je da je zadovoljan položajem Srba, i naglasio da nisu građani drugog reda. Samo tri godine ranije u kameru svog rođaka Nebojše Vukanovića isticao je problem pokatoličavanja preostalog srpskog življa u Dubrovniku. Nije jasno kada je Milorad Vukanović bio iskren, i da li svoje izjave prilagođava mediju za koji govori.

Inače broj Srba u Dubrovniku je predmet medijskih manipulacija Nebojše Vukanovića, koji 2012. godine, u prilogu objavljenom na TV, u kojoj je tada radio, kaže da u Dubrovnku živi oko 2000 Srba. Pet godina kasnije piše da je 3 500 Srba pisalo patrijarhu peticiju protiv nadležnog episkopa..

Kako se za potrebe kampanje protiv Crkve za pet godina uvećao broj Srba, doduše samo u tekstu Nebojše Vukanovića, neka su od pitanja kojima ćemo se baviti u nastavcima ove priče. Na isti način je Vladsilav Turnić, u tekstu Nebojše Vukanovičća, postao grupa dubrovačkih intelektualaca, koja piše žalbu srpskom patrijarhu.

Na naš upit iz Patrijaršije nam je odgovreno da nikada nije primljena nikakva peticija ili pismo grupe ljudi iz Dubrovnika. Potvrđenio nam je da je stiglo pismo Vladsilava Turnića, za koje u Dubrovniku , kako smo već objavili, postoje ozbiljne sumnje da li ga je uopšte pisao ili samo potpisao.

Da li će se osporavati testament, po kojem Milorad Vukanović, a ne porodica, Crkva ili SNV, postaje Turnićev nasljednik, da li je Vladislav Turnić imao više testamenata, zašto porodica nije na vrijeme saznala da je Vladislav Turnić preminuo , kako je izbjegnut skandal na Turnićevoj sahrani, ko, iz kojih sve centara, kojim sredstvima i zbog čega vodi kampanju protiv Crkve, posebno u Dubrvniku, neke su od tema kojima ćemo se baviti u narednom periodu.

Uskoro donosimo dokumente koji otkrivaju pravo lice Vukanovićevog patriotizma, i objašnjenje zašto je uprkos "nacionalnom" angažmanu iz devedesetih mogao postati i toliko imućan. U po Dubrovnika!

Izvor: Trebinje059