latinica  ћирилица
11/03/2018 |  13:44 ⇒ 14:03 | Autor: RTRS

Tadić: Neću biti kandidat za predsjednika Srpske, niti člana Predsjedništva BiH

Predsjednik Narodne stranke Ognjen Tadić izjavio je danas da neće biti kandidat za predsjednika Srpske, niti za člana Predsjedništva BiH na predstojećim opštim izborima.
Banjaluka: Narodna Stranka - Foto: SRNA
Banjaluka: Narodna StrankaFoto: SRNA

Tadić smatra da u ovom trenutku ne postoje demokratski uslovi za izbor predsjednika Republike Srpske i člana Predsjedništva BiH, a da je to omogućio Glavni odbor SDS-a, jer "nisu kandidovali one koji su ranije pobjeđivali kandidate SNSD-a, već su autsajdera poslali pred bilo kojeg kandidata SNSD-a".

On je istakao da članovi Narodne stranke ne razmišljaju o političkim funkcijama radi funkcije, već im je cilj pronaći saveznike za realizaciju programskog dokumenta koji su danas predstavili.

"Svim političkim strankama smo spremni da se pridružimo u saradnji, ali radi politike, a ne radi funkcije", rekao je Tadić na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Prema njegovim riječima, stranački dokument "Zadaci Narodne stranke" ima za cilj obnovu i jačanje vjere u Republiku Srpsku kao zemlju u kojoj vlada demokratija, pravna država i u kojoj se može pošteno živjeti i raditi.

Narodna stranka predlaže definisanje novog ustava Republike Srpske u skladu sa savremenim tokovima, vraćanje rada političkih organizacija u okvir zakonitih djelovanja i odvajanje partijskih interesa od javnih, zatim normalizacija političkih odnosa u Srpskoj i BiH, potom reorganizacija javne uprave na način da će biti smanjen broj ministarstava na osam u Srpskoj, a na nivou BiH na šest.

"Planovi za ekonomiju u vezi su sa našim načelom `ekonomskog patriotizma` koje ne isključuje slobodnu tržišnu privredu, već interventno definiše određene prioritete, prije svega kada je riječ o industrijskoj politici", istakao je Tadić.

On je dodao da su u oblasti zdravstva i socijalne zaštite u Narodnoj stranci usmjereni na kvalitet usluga i uslova rada zaposlenih u ovoj oblasti, a da kroz reformu pravosudnog sistema doprinesu borbi protiv korupcije.

Tadić je naveo da je plan i uvođenje trajne zabrane vršenja javnih funkcija za one koji budu presuđeni kada je riječ o korupciji, te da se donese zakon o ispitivanju porijekla imovine.

Izvor: SRNA