latinica  ћирилица
11/03/2018 |  17:34 | Autor: RTRS

DŽomić očekuje usvajanje novog Ustava na majskom Saboru SPC

Sekretar Komisije Svetog arhijerejskog sabora za reviziju Ustava Srpske pravoslavne crkve protojerej stavrofor Velibor DŽomić očekuje da će na majskom Saboru biti usvojen novi ustav SPC.
Velibor DŽomić - Foto: Novosti.rs
Velibor DŽomićFoto: Novosti.rs

DŽomić kaže da je Komisija završila svoj rad, te da će ovih dana episkopi, sveštenstvo, monaštvo i vjernici kroz crkvena tijela razmatrati prijedlog novog ustava, a potom će prijedlozi i sugestije biti dostavljeni na razmatranje Saboru.

On je rekao za "Radio Beograd" da očekuje da će na majskom Saboru biti vođena interesantna i stručna diskusija kako bi se došlo do najboljeg rješenja, dodajući da je procedura za donošenje novog ustava SPC jasna i poznata.

DŽomić napominje da taj dokument nije službena tajna, ali da se njegovo pojavljivanje u javnosti dovodi u vezu sa neodgovornim pojedincima iz crkvenih krugova koji nemaju elementarnu crkvenu svijest, već samo želju za senzacionalizmom i zbrkom u javnosti.

Odgovarajući na kritike da je neoprezno da se titula patrijarha preimenuje u "patrijarh srpskih i pomorskih zemalja", DŽomić ističe da SPC nije prisutna samo u iscjepkanim država bivše Јugoslavije, već na svim kontinentima od Evrope do Australije i Novog Zelanda i da se time postiže jedinstvo crkve.

"Crkva ne sme da zavisi od državnih granica", rekao je DŽomić, koji smatra da ovaj koncept čuva jedinstvo Crkve uprkos rasutosti naroda u više država, a to novi Ustav obezbjeđuje.

On kaže da nema teritorijalne reorganizacije, niti sličnih medijskih spekulacija, te da su pogotovo netačni navodi o zasebnim sinodima.

"To je izmišljotina. Postoji samo jedan Sveti Sinod SPC i Sveti Sinod Ohridske autonomne arhiepiskopije, kao i do sada", objasnio je DŽomić.

On je napomenuo da će svaki stav biti razmotren na Saboru, pa i onaj Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja, koji je izjavio da mu je bliži dosadašnji način izbora prvog čovjeka SPC.

Kada je riječ o odredbi kojom se definiše sloboda govora sveštenstva, DŽomić kaže da je taj dio promijenjen.

"Odredba se odnosila na govor u besedama. Da nije tako, ja sad ne bih mogao slobodno da govorim u vašoj emisiji", zaključio je DŽomić.

DŽomić je ranije izjavio da posljednje štampano izdanje Ustava SPC datira iz 1957. godine, te je stoga bilo neophodno pristupiti reviziji da bi, sa jedne strane, bile usklađene ustavne odredbe u cijelom tekstu, a sa druge razrađene pojedine odredbe.

Izvor: SRNA