latinica  ћирилица
11/03/2018 |  19:41 ⇒ 12/03/2018 | 10:19 | Autor: RTRS

SAD Vučiću pripremile specijalni "kosovski paket" (VIDEO)

Šefu srpske države Aleksandru Vučiću, Sjedinjene Američke Države pripremile su specijalni "kosovski paket" u četiri tačke, koji će mu biti predstavljen u narednim nedjeljama, pišu beogradske Novosti. Analitičari smatraju da Amerika vuče ovaj potez nezadovoljna inertnošću Brisela. Vučićev odgovor umnogome bi mogao da odredi dalji strateški pravac Srbije.
Kosovski paket - Foto: Screenshot
Kosovski paketFoto: Screenshot

Zajednica srpskih opština dobija šira izvršna ovlašćenja i pojačane nadležnosti u oblasti zdravstva, prosvjete i kulture.

Ovo je, pišu Novosti, predviđeno dokumentom o čijoj bi radnoj verziji moglo da bude riječi već u utorak, kada u Beograd dolazi novi pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Vesa Mičela.

Zajednica bi bila tijesno institucionalno povezana sa potpredsjednikom tzv. kosovske vlade koji bi dolazio iz reda srpskog naroda i bio kontrolor njenog rada i sprovođenja ovlašćenja. Od Beograda se očekuje da omogući ulazak Prištine u međunarodne organizacije.

"Ne mogu da se odredim o tome, čitao sam u novinama, to je na nivou spekulacija, ali ono što mogu da kažem jeste da Republika Srbija neće uraditi ništa što je na uštrb njenih vitalnih nacionalnih interesa, i da nema tih pritisaka zbog kojih bi pristali da priznamo Kosovo", rekao je Aleksandar Vulin, ministar odbrane Srbije.

"Za to morate da pitate Stejt department, ako neko zna nešto o tome oni znaju. To je sve što ja imam da kažem. Mi svakako imamo srpski paket za KiM", naglašava Marko Đurić, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Ako srpska strana pristane na američki paket, Srbiji bi bio omogućen ulazak u EU, a SAD bi joj garantovale širu ekonomsku i diplomatsku podršku u međunarodnoj političkoj sceni, piše beogradski list.

Na potezu je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. Ukoliko odbije ponuđeno, list piše da bi posljedice bile blokada evrointegracija, gubitak stranih investicija, prije svega iz EU.

Ovaj prijedlog analitičari ocjenjuju kao još jedan je šamar evropskoj diplomatiji, koja nije uspjela da privoli Prištinu na ispunjavanje obaveza iz Briselskog sporazuma.

"Zar neko misli da bi Priština propustila da u ove četiri godine primjeni Sporazum da on pomaže da se nezavisnost postigne? Može svako da piše šta hoće i da spekuliše, ali Srbija ne mijenja svoj stav. Naši razgovori sa predstavnicima Vlade u Prištini nisu razgovori o tome kako nešto treba da se prizna, već kako da ljudi koji žive na prostoru KiM žive bolje", kategoričan je ministar odbrane Srbije, Aleksandar Vulin.

Nekadašnji potpredsjednik Parlamentarne skupštine OEBS-a Vili Vimer izjavio je da je samoproglašeno Kosovo država čiji su temelji iskopani u živom pijesku, i da postoji kao država postoji samo kao rezultat namjere Sjedinjenih Država.

Ističe da je deklaracija o nezavisnosti Kosova protiv svih srodnih dokumenata Ujedinjenih nacija i da je to razlog zbog kojeg pet članica Evropske unije ne prepoznaje tu nezavisnost.