latinica  ћирилица
11/03/2018 |  21:56 | Autor: RTRS

Anđelković: "Kosovski paket"-ljepše upakovana kapitulacija

Politički analitičar Dragoljub Anđelković smatra da će predsjednik Srbije Aleksandar Vučić odbiti američki "kosovski paket", koji, kako je ocijenio, nije kompromis već samo jedan vid ljepše upakovane kapitulacije.
Dragomir Anđelković - Foto: Novosti.rs
Dragomir AnđelkovićFoto: Novosti.rs

"Večernje novosti" objavile su danas da su SAD pripremile specijalni "kosovski paket" kojim predlažu šira izvršna ovlašćenja za zajednicu srpskih opština, Srbiji bi bio omogućen ulazak u EU, a zauzvrat bi trebalo da omogući Kosovu prijem u UN i druge međunarodne organizacije.

Anđelković kaže da je uvjeren da Srbija ima podršku Rusije i da bi morala da traži mnogo snažniju podršku Pekinga i Moskve ukoliko je "kosovski paket" projekat iza koga stoji Amerika.

"Isto tako treba da uputimo evropskim zemljama svoj stav da, ako je ovo uslov za nastavak evrointegracija, onda i mi nemamo razloga da nastavimo tim putem", rekao je Anđelković za "Sputnjik".

On kaže da treba sačekati i vidjeti da li je iza ove ideje stala Bijela kuća i na koji način, ili se pak radi samo o planu Stejt departmenta i administracije.

"Pitanje je da li je takozvana `duboka država` sve ovo definisala i imaju li punu podršku Bele kuće? Јa ne verujem da je to slučaj, makar ne na način da je Bela kuća spremna da se ovde angažuje i da otvara novi front. Ako bi to uradila, onda bi imala front sa Rusima, jer sam uveren da bi nas Rusija podržala", rekao je Anđelković.

Ukoliko je to zaista američki plan, kaže Anđelković, onda je u pitanju pokušaj da se Srbiji nametne kapitulacija. "To je modifikovani plan Martija Ahtisarija gde nešto manje dobijamo i nešto manje dajemo, ali kako god bilo, to je ono što smo pre dvanaest ili trinaest godina odbili", navodi Anđelković.

On kaže da bi bilo neshvatljivo da Srbija to danas prihvati, s obzirom na to da je prije 12 ili 13 godina Zapad bio mnogo jači nego sada.

"Takođe, 2005. i 2006. Amerika je bila neuporedivo snažnija u vojnom i ekonomskom pogledu nego što je to danas, a Rusija je sada vojno i politički potpuno stala u rang sa SAD, dok je sa druge strane Kina ekonomski prevazišla Ameriku", rekao je Anđelković.

On je ocijenio da je ovo samo prikriven zahtjev Srbiji da kapitulira i da sve ono što su joj tražili i ranije, uz neki fiktivni dobitak poput ulaska u EU.

Izvor: SRNA