latinica  ћирилица
12/03/2018 |  13:06 ⇒ 19:23 | Autor: RTRS

London će reagovati ako se dokaže ko je odgovoran za trovanje

Velika Britanija će reagovati ukoliko se dokaže ko je odgovoran za napad na bivšeg ruskog agenta u gradu Salsberi u Engleskoj, izjavio je portparol britanskog premijera Tereze Mej.

Komentar portparola uslijedio je nakon što je Mejova predsjedavala sastankom Nacionalnog savjeta bezbjednosti Velike Britanije na kojem se raspravljalo o tome kako odgovoriti na napad nervnim gasom na dvostrukog agenta Sergeja Skripala.

On je odavao tajne britanskoj obavještajnoj službi, a 4. marta je, zajedno sa svojom kćerkom Јulijom, pronađen bez svijesti na klupi u tržnom centru u engleskom gradu.

"Mislim da je stav kabineta jasan - da je u pitanju istraga koja je u toku i da je važno da dozvolimo policiji da radi svoj posao. Ukoliko dođemo u poziciju da nekome pripišemo ovaj napad, onda ćemo to i uraditi, a Vlada će odgovoriti na odgovarajući način", rekao je portparol Mejove.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da trovanje bivšeg ruskog dvostrukog agenta nije stvar ruske Vlade.

"Pomenuti državljanin Rusije je radio za jednu od britanskih obavještajnih službi i incident se dogodio u Velikoj Britaniji. To nije stvar ruske Vlade", naglasio je Peskov.

Peskov je dodao da nije čuo nikakve optužbe britanskih političara o umiješanosti Rusije u napad.

Izvor: SRNA