latinica  ћирилица
12/03/2018 |  16:04 ⇒ 18:52 | Autor: RTRS

Banjaluka: Pripadnici MUP-a darovali krv (VIDEO)

Povodom Dana policije Republike Srpske, 4. aprila, u Banjaluci je organizovana akcija dobrovoljnog darivanja krvi pripadnika MUP-a. Ova tradicionalna akcija održava se dva puta godišnje.
Banjaluka, kadeti daruju krv - Foto: RTRS
Banjaluka, kadeti daruju krvFoto: RTRS

Kadeti 19. klase Policijske akademije Republike Srpske, Željana Marić iz Višegrada i Srebrenko Vasić iz Banjaluke, kažu da im je čast i zadovoljstvo što na ovaj način mogu nekome da pomognu.

- Ovo je prvi put da darujem krv u okviru akcije MUP-a i zaista sam počastvovana - kaže Marićeva.

Vasić dodaje da je u pitanju jedna velika humana akcija i poziva mlade da se uključe.

U Zavodu za transfuzijsku medicinu Srpske kažu da dobrom stanju sa zalihama krvi redovno i u velikoj mjeri pomažu pripadnici MUP-a.

- Ovo je i prilika da se mladi, zdravi ljudi uključuju i upoznaju sa procedurom darivanja krvi, jer mnogi od njih kasnije postaju dobrovoljni davaoci krvi - kaže Veselka Ćejić, šef službe za prikupljanje krvi u Zavodu.

Mile Šikman, načelnik Uprave za policijsko obrazovanje MUP-a Republike Srpske, ističe da je jako važno da pripadnici MUP-a učestvuju u akciji.

- Nama je jako važno da baštinimo ovu vrstu aktivnosti. Poznato je da je policijska profesija visoko rizična profesija i da su policajci svakodnevno izloženi mnogim opasnostima i rizicima - naglašava Šikman.

Akcija darivanja krvi, kojoj se odazvalo oko 150 kadeta, trajaće tri dana.