latinica  ћирилица
14/03/2018 |  07:50 ⇒ 11:37 | Autor: RTRS

Ves Mičel nastavlja posjetu Beogradu, danas sa Vučićem i Brnabićevom

Srbija je okosnica stabilnosti na Balkanu – to je prva poruka koju je srpskim zvaničnicima prenio pomoćnik državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju Ves Mičel po dolasku u Beograd.
Dačić i Mičel - Foto: RTS
Dačić i MičelFoto: RTS

Zvaničnik Stejt departmenta sinoć se sastao sa ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem, a danas će razgovarati sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić.

Ves Mičel je u razgovoru sa Ivicom Dačićem prenio poruku Vašingtona da podržava evropski put Srbije, kao i napredak u briselskom dijalogu.

Iako se danima u medijima spekulisalo da Mičel u Beograd donosi tzv. kosovski paket – plan u četiri tačke za rješenje problema Kosova i Metohije, on je to demantovao u Prištini u kojoj je započeo prvu turneju po Balkanu otkad je stupio na dužnost.

 Analitičari smatraju da ova poseta neće donijeti konkretna rešenja već samo predstavlja pravac u kome će se kretati politika SAD na Balkanu.

Prije susreta sa predsjednikom Vučićem, Mičel se sastaje sa premijerkom Anom Brnabić, a tokom dana i sa predstavnicima opozicije. Poslije Beograda, boraviće u Grčkoj i na Kipru.

Ministar Dačić je sinoć gostu uručio reprint izjave američkog predsjednika iz Prvog svjetskog rata Vudroa Vilsona o Kosovu pod naslovom "Slavimo Kosovo kao Dan časti".

U izjavi iz 1918. koja je čitana u crkvama širom Amerike i objavljna je u većini novina, govori se o hrabrosti i plemenitosti srpskog naroda, viteškoj borbi Srbije, a prenose se i detalji albanske golgote.

Izvor: RTS