latinica  ћирилица
14/03/2018 |  14:19 | Autor: SRNA

Košarac: Mektić neistinama protiv Republike Srpske

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Staša Košarac izjavio je da intervju Rojtersu u kojem je ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić iznio niz netačnih, tendencioznih i paušalnih ocjena po pitanju bezbjednosti, predstavlja akt uperen direktno protiv Republike Srpske i svih njenih građana.
Staša Košarac - Foto: RTRS
Staša KošaracFoto: RTRS

"Borba protiv Milorada Dodika i SNSD-a ne može da se vodi tako što se hoda po svijetu i svoj narod i državu optužuješ praktično za terorizam, a u isto vrijeme okrećeš glavu od ozbiljnih bezbjednosnih izazova o kojima bruji svijet i o kojima Mektić ništa ne zna", rekao je Košarac.

Prema njegovim riječima, Mektić, koji je i šef Izbornog štaba SDS-a, u Engleskoj ili nekoj drugoj zapadnoj zemlji koju pokušava da dodatno angažuje u BiH, predstavlja Republiku Srpsku kao bezbjednosnu prijetnju.

"Tamo nema glasača i jasno je da je intervju u funkciji prizivanja sankcija rukovodstvu Republike Srpske", naglasio je Košarac.

Ocijenivši da SDS nema politiku, a da se nacionalne davno odrekao, Košarac je dodao da ljudi iz SDS-a zbog toga pokušavaju da brutalnom eliminacijom Dodika naprave neki izborni rezultat, duboko svjesni da su izgubili povjerenje građana Srpske.

"Dragan Mektić u kontinuitetu narušava ugled Republike Srpske, samo što je ovog puta otišao zaista predaleko", zaključio je Košarac.

Košarac je Srni rekao da je Mektićevo ponašanje u protekle tri i po godine politički i nacionalno vulgarno.

"Veoma često, gotovo uvijek, stavljao se u funkciju političkih potreba Bošnjaka. Potpuno je vidljivo da je to jedan od ključnih elemenata specijalnog rata koji se vodi protiv Republike Srpske i njenih institucija, na temelju čega se želi proizvesti šteta po Srpsku i omogućiti da politička partija kojoj on pripada ostvari što je moguće bolji izborni rezultat", istakao je Košarac.

Šef Kluba poslanika SNSD-a u parlamentu BiH naveo je da je to veoma nakaradno i pogrešno s aspekta opštih interesa Republike Srpske i uloge srpskih ministara i predstavnika u zajedničkim institucijama.

"Uočava se da na temelju bazičnih bezbjednosnih i političkih stavova muslimanskih obavještajnih službi koje su danas prisutne u BiH - kada se ta informacija obradi, nju u javnost ne samo BiH, nego i van BiH, često širi Mektić svojim izjavama, na temelju onoga što mu napišu pripadnici muslimanske obavještajne službe i oni koji žele da Republiku Srpsku okvalifikuju kao remetilački faktor, pokušavajući da sakriju ono što oni rade u BiH", upozorio je Košarac.

On je ocijenio da je Mektić čitač onoga što mu napiše direktor Obavještajno-bezbjednosne agencije Osman Mehmedagić ili neko drugi iz bošnjačkih obavještajnih i političkih struktura. "To je neprihvatljivo i nije dobro. To pokazuje lojalnost potrebama Bošnjaka u BiH", rekao je Košarac.

Podsjećajući da je Alija Izetbegović svojevremeno imao lojalne Srbe koji su mu koristili kao ikebana za određene političke procese, Košarac je rekao da je Mektić "nova ikebana u političkim potrebama Bošnjaka u BiH".

"Mislim da je u Republici Srpskoj svima jasno da on ima ulogu da blati i priča neistine o njenim institucijama i prikrije ono što rade oni što ne misle dobro Republici Srpskoj i srpskom narodu, prije svega Bošnjaci", zaključio je Košarac.

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić optužio je lidere u Republici Srpskoj za nacionalističku retoriku i podršku paravojnim organizacijama kako bi zastrašili političke protivnike i pridobili glasače uoči oktobarskih izbora, piše Rojters.