latinica  ћирилица
14/03/2018 |  15:47 ⇒ 15:50 | Autor: RTRS

Početak rada suda za zločine terorističke OVK sve bliži

Specijalni sud pred kojim će se, za ratne zločine, suditi pripadnicima tzv. OVK akreditovao je 40 advokata, čime su okončane sve pripremne radnje za početak rada tribunala, više od sedam godina pošto je objavljen izvještaj specijalnog izvestioca Saveta Evropa Dika Martija i tri godine od kada je sud zvanično formiran.
OVK - Foto: RTRS
OVKFoto: RTRS

Advokati čija se imena nalaze na toj listi akreditovani su za zastupanje osumnjičene, optužene, žrtve ili bilo koga drugog ko ima pravo na pravno zastupanje pred sudom. Među advokatima koji su licencirani za rad u Specijalnom sudu su i nekadašnji branilac ubijenog Olivera Ivanovića, advokat Nebojša Vlajić, kao i Luka Mišetić, koji je vodio odbranu hrvatskog generala Ante Gotovine pred Tribunalom u Hagu.

Specijalni sud, pod okriljem Evropske unije, formiran je 2015. godine kako bi se procesuirali slučajevi protiv pripadnika OVK za zločine počinjene tokom i poslije rata na Kosovu. Istraga o tim zločinima počela je poslije izvještaja specijalnog izvjestioca Savjeta Evrope Dika Martija.

Prve optužnice tog tribunala bučno su najavljivane za sredinu februara, ali su se glasine o početku rada suda naglo utišale posle kontroverznog odlaska glavnog tužioca Dejvida Švendimena. Amerikanac je britanskom "Gardijanu" rekao da iz suda odlazi zbog "inercije Stejt departmenta" koji se oglušio o njegov zahtjev da mu mandat bude produžen do 2020. godine, odnosno do okončanja procesa pred Specijalnim sudom.

Početak rada suda dodatno je usporila inicijativa 43 poslanika kosovskog parlamenta koji su tražili ukidanje tog tribunala.

Izvor: RTS