latinica  ћирилица
14/03/2018 |  16:02 ⇒ 16:39 | Autor: RTRS

Golić: Iz Zelenog klimatskog fonda bespovratno 2,4 miliona dolara

Zeleni klimatski fond odobrio je bespovratna sredstva od 2,4 miliona dolara za izradu sektorskih strategija adaptacije na klimatske promjene u naredne tri godine, saopštili su na današnjem sastanku predstavnici UNDP ministaru za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srpske Srebrenki Golić.
Golićeva sa predstavnicima UNDP-a - Foto: RTRS
Golićeva sa predstavnicima UNDP-aFoto: RTRS

Riječ je o sredstvima o kojima je Golićeva, kao kontakt osoba za Okvirnu konvenciju Ujedinjenih nacija o klimatskim promjenama za BiH, pregovarala na Konferenciji stranaka Okvirne konvencije UN o klimatskim promjenama, koja je održana u novembru prošle godine u Bonu.

Golićeva je istakla da su ekstremni klimatski događaji, poput poplava i suša sve češći u Srpskoj i BiH.

- Promjene temperature nose sa sobom i promjene rasporeda padavina, što znači da se ubuduće može očekivati češća pojava ekstremnih poplavnih događaja. Ovim projektom biće omogućeno da ove pojave budu adekvatno praćene, te da se na osnovu pravih informacija realizuju adekvatne mjere prilagođavanja ekstremnim događajima i smanje štete - rekla je Golićeva.

Regionalni tehnički savjetnik UNDP-a sa sjedištem u Istanbulu Natalija Olofinskaja rekla je da je odobravanje bespovratnih sredstava od Zelenog klimatskog fonda za još jedan projekat, osim sredstava koja su dodijeljena za projekat energetske efikasnosti 2017. godine, veliki uspjeh i rezultat dobre saradnje Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srpske i UNDP-a.

Dogovoreno je da UNDP i Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srpske zajednički rade na pripremi još jednog projektnog prijedloga, koji će se odnositi na unapređenje otpornosti na ekstremne događaje prouzrokovane klimatskim promjenama, saopšteno je iz Ministarstva.