latinica  ћирилица
14/03/2018 |  16:14 ⇒ 18:58 | Autor: RTRS

Izgradnja novih studentskih domova u I. Sarajevu ponovo aktuelna (VIDEO)

Izgradnja novih studentskih domova u Istočnom Novom Sarajevu ponovo aktuelna!
Studenti - Foto: RTRS
StudentiFoto: RTRS

Zbog loših uslova za smještaj u paviljonu na Elektrotehničkom fakultetu predstavnici Studentskog parlamenta Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Unije studenata Republike Srpske zahtjevaju hitan sastanak sa predsjednikom Vlade Srpske Željkom Cvijanović i nadležnim ministrima.

Odgovor iz Vlade očekuju do kraja iduće sedmice, a u protivnom, kažu, iskoristiće sve demokratske metode u borbi za bolji standard studenata na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu.

Iz resornog ministarstva podsjećaju na kontinuitet ulaganja u studentski standard na oba univerziteta.

Uslovi zaista loši, prostorije nekadašnjeih laboratorija ETF pregrađene gipsanim pregradama, star i neadekvatan namještaj, tek tri mokra čvora na blizu 200 studenata i sve u potkrovlju, koje mjestimično i prokišnjava.

Ali, osim Vukašina Staševića, predsjednika studentskog parlamenta ЈU Studentski centar Lukavica, niko od studenata smještenih u ovom domu, ne želi da govori.

Uz podršku Studentskog parlamenta Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Unije studenata Republike Srpske studenti se nadaju i razumjevanju kolega sa Univerziteta u Banjaluci.

"Studenti oba univerziteta zajedno rješavaju probleme. Vjerujem da će nas podržati, jer naše je stanje puno gore", kaže  Milan Milišić predsjednik Unije studenata Srpske.

Dušan Simanić predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Istočnom Sarajevu istakao je da je njihov stav jasan.

"Univerzutet u Istočnom Sarajevu ne smije se smatrati Univerzitetom drugog reda. Iskreno se nadam da će Vlada shvatiti naše zahtjeve ozbiljno", navodi Simanić.

Svjesna teških uslova u kojima borave studenti, direktorica ЈU Studentski centar Istočno Novo Sarajevo Aleksandra Bjelica ukazuje i na velike, ali i uzaludne troškove u oronuli objekat.

Napominje, projekat novog doma odavno je spreman, kao i da je o aktuelnim inicijativama studenata niko nije obavjestio.

"Nisu me pozivali, obraćali se, niti uputili bilo kakav zahtjev. Ni da obiđemo zajedno te prostorije", komentariše Bjelica. 

Osim izgradnje studentskih domova, studenti potenciraju i smještaj Rektorata, kao i premiještanje Fakulteta fizičkog vaspitanja i sporta iz Stambulčića u prostorije bivšeg Studentskog doma na Koranu na Palama, u čiju adaptaciju je takođe potrebno uložiti određena sredstva.

Iz Vlade Srpske napominju, da je u proteklom periodu uloženo oko 30 miliona maraka u izgradnju i opremanje tri nova studentska doma u Banjaluci, Foči i Palama, te da je obezbijeđen moderan smještaj za oko 1.200 studenata.