latinica  ћирилица
14/03/2018 |  18:11 ⇒ 21:09 | Autor: RTRS

"Tvrdnje iz Mektićevog intervjua novi pokušaj destabilizacije Srpske" (VIDEO)

Da su tvrdnje iz Mektićevog intervjua novi pokušaj destabilizacije Republike Srpske i udar na njene institucije ocjena je većine stranačkih lidera u Srpskoj.
Dragan Mektić (Foto:N1/Screenshot) -
Dragan Mektić (Foto:N1/Screenshot)

Isto smatraju udruženja proistekla iz rata, i analitičari.

Iz najveće stranke u Srpskoj jasno su poručili – Mektićevi istupi postali su prijetnja po bezbjednost Republike Srpske, jer, svojim izjavama priziva intervencionizam međunarodne zajednice, da oslabi Srpsku i omogući SDS-u vladajuću poziciju.

"U tom smislu, mi u SNSD-u mislimo da bi bilo potrebno da Narodna skupština održi jednu posebnu sjednicu i da se stranke i instucije u Srpske izjasne o štetnom ponašanju gospodina Mektića", rekao je Radovan Kovačević, portparol SNSD-a.

I iz druge dvije stranke, koje čine vladajuću većinu u Srpskoj, smatraju da su Mektićeve izjave proizvoljne i štetne po Srpsku.

"Otišao je daleko u sferu politike i izašao iz okvira onog što je njegov neposredan posao. Vjerovatno je on preuzeo takvu ulogu ili ga neko drugi savjetuje", naveo je Petar Đokić, predsjednik Socijalističke partije. 

Predsjednik DNS-a Marko Pavić kaže da je to retorika, koja je njemu i DNS-u nepoznata.

"Dolazi neko da mene prepada i straši?! Јednostavno, u to ne mogu vjerovati", rekao je Pavić.

Predsjednik Boračke organizacije Milomir Savčić smatra da nadležni organi treba da daju informacije o eventualnom postojanju paravojnih formacija, dok predsjednik Udruženja Veterana, Duško Vukotić poručuje da je dosadašnja praksa pokazala da priče o paravojnim formacijama u Srpskoj nemaju uporište.

"Njegove izjave sa te funkcije se uzimaju ozbiljno u širim međunarodnim krugovima i mislim da nam to pravi veliku štetu i da bi oni, koji su ga kandidovali, morali konačno da izvrše analizu šta je to dobro što on radi za Srpsku, a šta je loše", kazao je Vukotić.

Analitičari smatraju da Mektić, umjesto da priča o odbrani Srpske i njenim nacionalnim interesima, djeluje sa pozicije antisrpske, ali i antiruske propagande.

"To je skretanje pažnje sa nekih drugih problema, na potpuno nebitne stvari. Noćni vukovi, možete misliti, sad je to neka bezbjednosna prijetnja", naveo je vojno-politički analitičar Miroslav Lazanski.

Politički analitičar, Dragomir Anđelković, zaključuje da Mektićevo djelovanje može biti odraz samo lične ostrašćenosti i neodgovornosti prema sopstvenom narodu, ali i zadataka koje dobija od ekstremističko-bošnjačkih i evroatlantskih centrala, kojima je cilj rušenje Republike Srpske i djelovanje protiv Rusije na Balkanu.