latinica  ћирилица
14/03/2018 |  18:54 ⇒ 21:11 | Autor: RTRS

Poljoprivrednima Srpske svi podsticaji iz prošle godine isplaćeni (VIDEO)

Poljoprivrednima su svi podsticaji iz prošle godine isplaćeni. Vlada će za proljećnu sjetvu obezbijediti regresirano dizel gorivo.
Poljoprivreda - Foto: RTRS
PoljoprivredaFoto: RTRS

U poljoprivrednim apotekama cijene većine repromaterijala na nivou su prošlogodišnjih, a mineralno đubrivo za deset odsto jeftinije.

Sjetva povrća na otvorenom polju, uglavnom luka, krompira i graška, trebalo bi da počne čim se vrijeme stabilizuje. U toplim plastenicima sadnja povrća je završena.

Ovih dana povrtari iznose rasad u hladne plastenike, a pripremaju i repromaterijal za sjetvu na otvorenom.

Nikola Stajić iz Velike Obarske kaže da sada rade sjetvu rasada za ranu lubenicu, a za dvadesetak dana počinju da kaleme. Nakon toga, ističe idu u male plastenike za otvoreno polje.

Poljoprivredne apoteke opremljene su sjemenom i repromaterijalom, a cijene povoljne.

"Јesu, dobre su cijene. Ništa to nije skupo. Ako hoće čovjek da radi, da proizvede", komentariše Krsto Krstić iz Kozluka.

Nikica Nikolić iz Velike Oberske kaže da je prije nekoliko dana posijao stočni grašak, a uskoro će sijati i krompir, grah, luk.

Na PD Semberija počeli su sjetvu stočnog graška za potrebe vlastite farme. Planiraju da zasiju 1.030 hektara ratarskih usjeva.

"Ima vlage, ali pošto grašak mora što ranije da se sije, to smo i uradili. A ostalo, radimo pripremu, rasturamo đubrivo za predsjetvenu za kukuruz, soju, suncokret i sudansku travu", kaže Slobodanka Marković, rukovodilac ratarske proizvodnje u PD Semberija. 

Sjetvu kukuruza počeće u aprilu, kada temperatura zemljišta bude najmanje deset stepeni.

Agronom Stanko Tadić ističe da što se tiče cijena kukuruza, ove godine u odnosu na prošlu, nešto su povoljnije. Sve sjemenske kuće, kaže pojeftinile su hibride.

Uspješnijoj sjetvi doprinijeće i isplata podsticaja.

Portparol Ministarstva  poljoprivrede Aleksandar Macanović rekao je da je Ministarstvo od početka ove godine isplatilo 20,4 miliona maraka podsticaja iz prošle godine, čime su izmirene sve obaveze po osnovu podsticaja iz 2017. godine.

Mi smo prvi u regionu, koji smo isplatili sve obaveze iz 2017. godine.

Za proljećnu sjetvu Vlada je obezbijedila i regresirano dizel gorivo - 100 litara po hektaru oranice, čija je cijena za 60 pfeninga niža od maloprodajne. Za to je izdvojeno sedam miliona maraka.