latinica  ћирилица
15/03/2018 |  13:29 | Autor: SRNA

Važno obilježavanje u Beogradu Dana Srpske i donošenja njenog Ustava

Predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske Rajko Kuzmanović izjavio je da je izuzetno važno da se u Beogradu svečano obilježi Dan Republike Srpske i Dan donošenja njenog Ustava i pošalje poruka da je Srpska trajna kategorija, osnovana na bitnim elementima, odbranjena u toku rata, a danas se izgrađuje i čini prosperitetnijom.
Rajko Kuzmanović - Foto: RTRS
Rajko KuzmanovićFoto: RTRS

Kuzmanović je naglasio da je Republika Srpska ustavna kategorija i nije bilo kakva tvorevina.

"Ona je tvorevina koju je stvorio narod, koju je priznala međunarodna zajednica i koja je zasnovana na ustavnim principima, zato je važno obilježiti ovo svečano", rekao je Kuzmanović danas novinarima u Beogradu, gdje će promovisati prvi tom Enciklopedije Republike Srpske.

Kuzmanović je podsjetio da su predstavnici međunarodne zajednice oduzeli Republici Srpskoj oko 70 nadležnosti, a da se Srpska bori svim snagama da joj se one vrate.

"Naravno, to je vrlo teško, ali mi ćemo istrajati", poručio je Kuzmanović.

Kuzmanović je istakao da je izuzetno značajno što se danas u Beogradu predstavlja prvi tom Enciklopedije Srpske, koja je "u pravom smislu riječi knjiga nad knjigama".

On je naglasio da je posebno značajno što će ova knjiga biti predstavljena u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti /SANU/ u Beogradu, jer su i akademici SANU-a pomogli izradu Enciklopedije.

Kuzmanović je naglasio da je Enciklopedija Republike Srpske glavni projekat Vlade Srpske, jer njome Srpska treba da na određeni način govori o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti i jer se njome na određeni način štiti identitet Srpske i srpskog naroda.

"U Enciklopediji se taj identitet ističe naročito u zaštiti jezika, pisma, tradicije i ostalog i mi smo to uspješno prenijeli u ovaj prvi tom", naveo je Kuzmanović.

On je naglasio da u sadržaju prvog toma Enciklopedije Srpske nisu zaobiđeni ni drugi narodi u Srpskoj i da su uvršteni oni koji su ostavili određeni trag.