latinica  ћирилица
17/03/2018 |  21:47 | Autor: SRNA

Kosovo - najsvetije srpsko mjesto

Kosovo i Metohija je najsvetije srpsko mjesto koje ne smije i neće biti izgubljeno, poručeno je večeras sa akademije koja je održana u Narodnom pozorištu u Beogradu povodom 14 godina od martovskog pogroma.
Akademija povodom 14 godina od martovskog pogroma - Foto: SRNA
Akademija povodom 14 godina od martovskog pogromaFoto: SRNA

Ministar rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja Srbije Zoran Đorđević rekao je će Srbija nastaviti da se bori za zaštitu svog legitimiteta i teritorijalnog integriteta i da će se snažno lobirati da oni koji su uništavali vjekovne pravoslavne spomenike ne postanu njeni "čuvari".

Đorđević je ocijenio da je "kosovski presedan" dao vjetar u leđa mnogim separatističkim pokretima u Evropi i u svijetu upravo zbog toga što su svjetski mediji i centri moći ostali nijemi na sve ono što se dešavalo na Kosmetu.

On je napomenuo da se u Evropi, u kojoj se bez njenog saosjećanja desio pogrom nad Srbima, sada dešavaju teroristički napadi, čiji su Srbi odavno žrtve.

Ministar rada i boračko invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović rekao je da je martovski pogrom jedan u nizu istorijskih stradanja srpskog naroda što govori o nepravdi međunarodne zajednice.

Savanović je ukazao na licemjerstvo međunarodne zajednice koja je slijepo gledala iako su Srbi ubijani, srpske svetinje spaljivane.

On je u izjavi novinarima naglasio da je praktično "zavjerom međunarodne zajednice osmišljena aktivnost da Srbima mjesto i prostor moraju određivati drugi".

Savanović je naveo da je ovo i pouka mladim generacijama, ali i svima drugima da se istorija mora dobro poznavati, mora naučiti o srpskom stradanju i da Srbi moraju biti jedinstveni u političkom i svakom drugom smislu, te ekonomski jaki.

U centralnom dijelu programa izvedena je muzičko-scenska Poema o Kosmetu u režiji Јelene Јovanović Žigon, koja je kroz zamišljeni susret djevojčice prognane sa Kosmeta sa caricom Simonidom i carom Dušanom, kao zavjetnim čuvarima srpskog Kosova i Metohije, ukazala gdje su korijeni i naše prošlosti i budućnosti.

Akademiji su, osim Đorđevića i Savanovića, prisustvovale brojne ličnosti iz političkog, javnog i kulturnog života Srbije, predstavnici vojske Srbije, vjerskih zajednica i diplomatskog kora.