latinica  ћирилица
20/03/2018 |  07:25 ⇒ 16:55 | Autor: RTRS

Sava u stalnom porastu (FOTO/VIDEO)

Nivo vodostaja rijeke Save, na području opština Gradiška, Srbac i Kozarska Dubica, u stalnom je porastu.

Na području opštine Srbac nivo vodostaja rijeke Save u 12.00 časova iznosio je 987 centimetara, što je za 47 centimetara viši vodostaj od vanrednih mjera odbrane od poplava.

Srbac-poplave (Foto: RTRS)

Načelnik opštine Srbac Mlađen Dragosavljević rekao je za naš radio da je situacija složena, ali pod kontrolom. U naselju Kobaš došlo je do zaplavljivanja nekoliko kuća, a u Bajincima voda prijeti da poplavi pojedina domaćinstva. Situacija na vrbasko-savskom nasipu je pod kontrolom.

Srbac-poplave (Foto: RTRS)

U Gradišci je vodostaj Save tokom noći i dalje konstantno bilježio rast, i prema posljednjim mjerenjima iznosio je 871 centimetar. Slobodan Knežević, iz opštinske Civilne zaštite, kaže da nije bilo novih izlijevanja, te da su ekipe na terenu i pružaju pomoć ugroženom stanovništvu u 40 domaćinstava koja su zaplavljena u nebranjenom dijelu rijeke Save.

Načelnik opštine Gradiška Zoran Adžić rekao je da za sada savski nasip i Gradski kej nisu ugroženi, ali da problem može predstavljati vodeni talas koji se tokom dana očekuje da stigne iz Јasenovca.

Gradiška (Foto: RTRS)

Sve crpne stanice su u funkciji, a ekipe Civilne zaštite su na terenu i pružaju pomoć ugroženom stanovništvu u 40 domaćinstava koja su zaplavljena u nebranjenom dijelu rijeke Save.

Zbog visokog vodostaja i premašene kote vanredne odbrane od poplava na rijeci Savi na području opština Gradiška i Srbac, Kapetanija pristaništa Brčko zabranila je plovidbu za sve učesnike, osim za plovila angažovana na spasavanju.

Na području Kozarske Dubice situacija je danas dosta povoljnija. Ekipe su noćas uspjele da saniraju dio probijenog nasipa na rijeci Moštanica na ušću sa Unom. Urađen je potporni zid koji štiti nasip od daljeg pucanja.

Kozarska Dubica: Završen nasip (Foto: RTRS)

Načelnik opštine Radenko Reljić donio je odluku o prestanku vanredne situacije na području Kostajnice, jer više nema opasnosti za stanovništvo i imovinu od poplava, bujica i klizišta.

Na današnjem sastanku opštinskog Štaba za vanredne situacije obrazloženo je da je vanredna situacija proglašena juče zbog odronjavanja dijela nasipa na ušću Moštanice u Unu u prigradskom naselju Јošik, kada je prijetilo izlivanje vode i ugrožavanje gradskog i prigradskog područja.

Kozarska Dubica: Završen nasip (Foto: RTRS)

U Kostajnici su i dalje na snazi dalje redovne mjere zaštite od poplava.

Zbog izlivanja rijeke, u prekidu je saobraćaj na magistralnom putu Kozarska Dubica-Gradiška.

Hidrološka situacija na području Kozarske Dubice se normalizuje, a zbog tendencije rasta rijeke Save, savski nasip obišli su članovi opštinskog Štaba za vanredne situacije.

U Prijedoru su i dalje na snazi redovne mjere odbrane od poplava. Pojavila su se četiri klizišta, a u jednom broju naselja postoji problem podzemnih voda. Zbog izlivanja Sane, obustavljen je saobraćaj na putu Urije-Šuća. 

U Novom Gradu nivoi rijeka opadaju, aktivno je 12 klizišta, uglavnom, na putnim pravcima. Јutros je izmjeren vodostaj Sane od 464 centimetra koji je manji za 46 centimetra u odnosu na juče ujutro.

Zbog izlivanja Sane za saobraćaj je zatvoren put Urije-Šuća i Blagaj-Vitasovci i Blagaj-Radomirovac, a zbog odrona je u prekidu saobraćaj ne regionalnom putu Novi Grad-Karan.

Na području Kostajnice su se, usljed obilnih padavina, pokrenula tri nova klizišta, dok je vodostaj rijeke Une u opadanju.

Kostajnica- Klizište u Ulici Mihajla Pupina (Foto: RTRS)

Vodostaji Une, Tavije i Strigove su u opadanju. Na području Kostajnice i dalje su na snazi redovne mjere odbrane od poplava.

Za područje Semberije danas je proglašena redovna odbrana od poplava. Zbog porasta vodostaja, Sava se izlila u priobalnim nebranjenim područjima i u Mjesnoj zajednici Novi zaplavljeno je oko 300 hektara poljoprivrednog i zemljišta pod šumom, saopšteno je iz gradske Civilne zaštite.

Zbog padavina i povećanih dotoka vodostaj Trebišnjice je u porastu. Јutros je protok kroz grad oko 300 kubnih metara u sekundi, pa se voda dijelom izlila na priobalne puteve u naseljima Rastoci i Rupe. 

Trebišnjica (Foto: RTRS)

Iz Civilne zaštite kažu da za sada nema većih problema, ali da se situacija stalno prati. Tokom dana protok bi trebalo da bude smanjen, najavljuju iz Hidroelektrana na Trebišnjici.

Situacija na poplavljenim područjima u susjednoj Hrvatskoj je alarmantna, a kod Јasenovca, rijeka Sava dostigla je do sada najviši nivo, čak 928 centimetara, čime je oboren još jedan rekord, a na snazi su i dalje vanredne mjere odbrane od poplava, javljaju hrvatski mediji.

Hrvatski meteorolozi prognoziraju da se vrhunac vodenog talasa tek očekuje sredinom ove sedmice, kada bi Sava, prema procjenama, mogla rasti još 20 do 30 centimetara.