latinica  ћирилица
20/03/2018 |  19:12 ⇒ 22/03/2018 | 07:32 | Autor: RTRS

ŽELjKA CVIЈANOVIĆ U SRPCU – Vlada će pomoći ugroženim opštinama (FOTO/VIDEO)

Sava ne prestaje da prijeti domaćinstvima, a mještane uz njen tok po svemu sudeći očekuje još jedna besana noć. Na području Gradiške, premašen je rekord iz 1947. pa je današnji vodostaj 876 centimetra. Zbog izlijevanja rijeke u Gašnici na magistralnom putu Gradiška - Kozarska Dubica saobraćaj je od večeras potpuno obustavljen. Vodostaj je u porastu i u Srpcu. Pomoć poplavljenima obećala je predsjednica Vlade Željka Cvijanović, koja je danas obišla najkritičnija mjesta .
Srbac: Željka Cvijanović - obilazak poplavljenog područja - Foto: RTRS
Srbac: Željka Cvijanović - obilazak poplavljenog područjaFoto: RTRS

Rijeka koja ne prestaje da raste, sa svojih 833 centimetra, mještanima opštine Srbac došla je do kućnog praga. Oko 20 objekata je polavljeno, od toga 15ak domaćinstava. I na svako manje povećanje vodostaja ugroženi uz rijeku strahuju da se 2014. godine ne ponovi. 

24 sata na terenu uz ugrožene su i pripadnici Civilne zaštite. Od juče sa pumpama i tim za spasavanje na vodi i pod vodom. Uprkos slutnjama građana, sitacija je, kažu, pod kontrolom i većih evakuacija nema. 

"Za sada su sporadični poslovi u pitanju. Јa mislim negdje otprilike 10-15 kuća da je poplavljeno. Nadamo se da voda neće rasti, iako je od juče kad smo bili do danas naraslo 12 centimetara, međutim sad već možemo reći da stagnira", rekao je vođa Tima za spasavanje na vodi i pod vodom Republičke uprave civilne zaštite Borislav Trninić.

Srbac: Željka Cvijanović - obilazak poplavljenog područja

Šta donosi noć teško je i prognozirati. Ni situacija uzvodno, iz Hrvatske ne ide na ruku. U Јasenovcu je oboren rekord, a očekuje se i dodatni porast vodostaja. Voda je počela da ulazi u domaćinstva, a nasip u blizini Јasenovca je popustio. Sa naše strane rijeke, načelnik opštine Srbac kaže, situacija je pod kontrolom, a u nedjelju ugroženi vrbasko-savski nasip sada je saniran. 

Srbac - poplave

"Veliki dio nebranjenog područja je pod vodom. Prema procjenama 2.500 hektara i 10-15 objekata koji su izgrađeni uz rijeku Savu", naveo je načelnik opštine Srbac Mlađan Dragosavljević.

Sa načelnicima ugroženih opština u stalnom je kontaktu i predsjednica Vlade Republike Srpske. Opštinu Srbac danas je i obišla. Izgradnja vodoprivredne infrastrukture biće nastavljena. Oko deset miliona maraka, koliko je planirano, po završetku projekta, mještanima Srpca unijeće veću sigurnost. Za trenutno poplavljene Vlada, kaže, ima plan. 

Srbac - obilazak polavljenog područja

"Da se pokriju određeni troškovi koje su opštine imale i naravno da idemo i prema stanovništvu, kada su u pitanju domaćinstva, a nakon toga pregled kad su u pitanju poljoprivrednci. Mislim da ćemo brzo reagovati, očekujem na sjednici u četvrtak ćemo donijeti zaključke o određenim mjerama", istakla je predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović.

Srbac-poplave

Na području Gradiške voda je ušla u sedam, a zaplavila više od 20 domaćinstava u nebranjenom području. Uzvodno od grada u Gornjoj Dolini Vode Srpske počele su sanaciju klizišta na nasipu, što stanovništvu daje dodatnu sigurnost.U Brodu je na snazi vanredna odbrana od poplava, a nekoliko kuća u nebranjenom području je poplavljeno. U Semberiji su na znazi mjere redovne odbrane od poplava, a ugroženih domaćinstava za sada nema.