latinica  ћирилица
21/03/2018 |  07:39 ⇒ 22/03/2018 | 07:49 | Autor: RTRS

Poslanici NSRS raspravili o Interpelaciji o politici upravljanja javnim preduzećima

U Narodnoj skupštini završena je rasprava o još jednoj Interpelaciji opozicije. Ovaj put o politikama upravljanja javnim preduzećima- Željeznicama, Elektroprivredi, Šumama, Putevima, Poštama, Olimpijskom centru Јahorina.

Veći troškovi, manji prihodi. Dok je za predlagače, Interpelacija način da se dođe do boljih rezultata, za vladajući blok ovo je politički motivisan dokument, sa neprovjerenim podacima.O ovoj ali o o ranijre razmatranim tačkama dnevnog reda poslanici će se izjasniti sutra u nastvaku sjednice.

U novoj interpelaciji, novih 12 pitanja opozicije – ovaj put o poslovanju javnih preduzeća. Namjera im je, tvrde, da ukažu na nezakonitosti u radu, višak zaposlenih i izostanak odgovornosti za loše poslovanje, zbog čega je 6 javnih preduzeća, kažu, na ivici ambisa.

Šef Kluba SDS-a Vukota Govedarica rekao je da javna preduzeća godinama stvaraju sve veće troškove, a manje prihode, da se zapošljavanje vrši bez plana i konkursa, a uprava ne snosi nikakvu odgovornost. Naglasio je da je kod pojedinih preduzeća utvrđena nezakonitost u radu i da imaju višak zaposlenih.

Na postavljena pitanja odgovarali su resorni ministri Petar Đokić, Stevo Mirjanić i Neđo Trninić. Poručili su da je tamo gdje je bilo zapošljavanja, sve urađeno u skladu sa procedurama. Dodali su da je u pojedinim preuzećima broj radnika smanjen, a da nije izostala ni odgovornost uprave.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić izjavio je da je broj zaposlenih u Elektroprivredi povećavan posljednjih godina jer je riječ o značajnom privrednom sistemu koji radi na velikim projektima i kojem su potrebni kvalifikovani i kvalitetni kadrovi. 

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Stevo Mirjanić rekao je da je od 2013. do prošle godine ukupan prihod Šuma Srpske 943 miliona KM, a rashod 918 miliona, dok je ostvarena dobit 24,5 miliona KM.

Ministar saobraćaja i veza Neđo Trninić izjavio je da je u planu restrukturisanje preduzeća Pošte Srpske, a da se već radi na restrukturisanju Željeznice Republike Srpske.

Po okončanju 23. redovne sjednice, trebalo bi da počne nova sjednica Narodne skupštine sa 15 tačaka dnevnog reda.

Poslanici bi trebalo, po hitnom postupku, da razmatraju Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o republičkoj upravi, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovnom vaspitanju i obrazovanju i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju.

Na dnevnom redu su i Prijedlog Programa rada Narodne skupštine Republike Srpske za ovu godinu, Prijedlog zakona o posebnom Registru lica pravosnažno osuđenih za krivična djela seksualne zloupotrebe i iskorištavanja djece, te Prijedlog zakona o rokovima izmirenja novčanih obaveza u poslovnim transakcijama.

Narodna skupština trebalo bi da razmatra i Nacrt zakona o kulturi, Nacrt zakona o izmjeni Zakona o Fondu za razvoj i zapošljavanje Republike Srpske, Nacrt zakona o izmjeni Zakona o Fondu za upravljanje nekretninama i potraživanjima u vlasništvu Srpske, Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o opštem upravnom postupku i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o matičnim knjigama.

Pred poslanicima bi trebalo da se nađe i Nacrt strategije za unapređenje položaja starijih lica u Republici Srpskoj za period od 2018. do 2027. godine, te Informacija o obavezama koje za BiH i Republiku Srpsku proističu iz procesa pridruživanja Evropskoj uniji sa pregledom mjera i aktivnosti realizovanih tokom 2017. godine, te o ostvarenim rezultatima u približavanju propisa Republike Srpske propisima Evropske unije, saopšteno je iz NSRS.